Gallerian i Rosengård spärrades av efter larm om bråk. När polisen kom till platsen påträffades en man allvarligt knivskuren som senare avled.

Gallerian i Rosengård spärrades av efter larm om bråk. När polisen kom till platsen påträffades en man allvarligt knivskuren som senare avled. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

47-årig man döms för mord på arbetskollega

Hävdar att det var nörvärn

MALMÖ. En 47-årig man döms till fängelse för mord på en arbetskollega i Rosengårds Centrum. Motivet kan ha varit ekonomiska oegentligheter i butiken där båda männen arbetade.

Det var den 9 oktober i fjor som en man blev knivhuggen i den aktuella butikslokalen. Två andra personer med koppling till butiken försökte avstyra knivattacken men lyckades inte stoppa gärningsmannen, som hann utdela ett sista knivhugg. Då låg offret redan livlös på golvet. Han konstaterades avliden kort därpå.

Vittnesuppgifter gjorde att polisen snabbt kunde gripa den nu dömde mannen. Under rättegången har 47-åringen erkänt att han utdelat knivhuggen, men att det varit fråga om nödvärn då mordoffret ska ha attackerat honom först. Mannen hävdar vidare att han inte hade något uppsåt att döda kollegan.

Malmö tingsrätt tror dock inte på mannen och dömer honom till fängelse i 13 år och tio månader. Han ska även betala drygt 500 000 kronor i skadestånd till mordoffrets anhöriga.

– Normalpåföljden för mord är fängelse 14 år. Det finns i detta fall varken skäl att avvika uppåt eller nedåt från den påföljden. Däremot ska beaktas att den dömde har varit häktad med restriktioner i tio månader. Därför blir påföljden 13 år 10 månader, säger chefsrådmannen Lennart Strinäs i en kommentar.

Motivet till mordet har inte gått att klarlägga. Men mycket tyder på att ett bråk om pengar fått 47-åringen att gå till attack med kniven.

Publicerad 13 August 2019 14:39