Det misstänkt farliga föremålet transporterades bort av polisens tekniker. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.

Det misstänkt farliga föremålet transporterades bort av polisens tekniker. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle. Johan Nilsson / TT Ritzau Scanpix

Barn lekte med sprängdegen på skolgården

Polisen konstaterar att båda laddningarna var skarpa

MALMÖ.

För andra dagen i rad har en misstänkt sprängladdning hittats vid Monbijouskolan. "En av dagarna upptäckte en lärare hur en elev på fritidshemmet lekte med ett föremål. Det visade sig vara sprängdeg", säger Calle Persson på polisens kommunikationscentral.

Av
ANDERS G BERGQUIST

En av polisens teorier är att det är någon som vill skrämma barn och lärare som placerar ut sprängdeg på Monbijouskolan. Risken att det ska explodera är inte särskilt hög, men det var ändå ett stort säkerhetspådrag under såväl torsdagens som fredagens insatser.

– Det var bra av lärarna att kontakta oss direkt, säger Calle Persson.

Det är ingen tvekan om att det är just verksamheten på Monbijouskolan som är målet för bombmännen eller bombkvinnorna.

– Sprängdegen låg helt öppen på en bänk på skolgården, berättar Calle Persson.

Klockan 08.04 kom larmet om ett misstänkt farligt föremål på Monbijougatan i centrala Malmö.

– Patruller på plats konstaterade att det kunde vara ett farligt föremål, berättar Katarina Rusin vid polisens kommunikationscentral. Ett stort område spärrades av och strax innan nio på morgonen kunde det nationella bombskyddet transportera bort föremålet, säger Katarina Rusin.

I går var det klockan 11.47 som polisen larmades till området utanför Monbijouskolan.

– Det är på nästan precis samma plats som dagens avspärrningar, berättar Katarina Rusin. Eftersom det rör sig om sprängdeg rubriceras troligen brottet som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Publicerad 09 August 2019 09:33