Ett av rånen skedde vid Djupadalsskolan.

Ett av rånen skedde vid Djupadalsskolan. Foto: FELIX ALNEMARK

Gänget satte en kniv mot 13-årige Emils mage: "Är så rädda att de inte vill gå ut"

Mamman berättar om 13-åringens mardrömsupplevelse

LIMHAMN.

13-årige Emil var ute med några kompisar vid Djupadalskolan när ett gäng på bortåt 15 äldre ungdomar omringade honom. "En av rånarna satte en knivspets mot hans mage. Han tvingades ge bort allt från mobil till cykel," säger Emils mamma.

Av
Anders G Bergquist

Felix Alnemark

Det var på tisdagskvällen den 6 augusti som två personrån inträffade på Limhamn med bara 45 minuters mellanrum. Lokaltidningen har talat med mamman till Emil, ett av offren.

Hon berättar att han var med några kompisar i Broddaparken i närheten av Djupadalsskolan, när ett gäng ungdomar började ropa på dem. De ville veta vad Emil och hans kompisar hette och vad de gjorde där och på några sekunder förvandlades hela situationen.

– De var oerhört målmedvetna, sammanlagt var det bortåt 15 personer som deltog i rånet, men det var två personer som var de mest drivande. En höll en kniv mot Emils mage, så han hade ingen chans att göra något annat än att ge rånarna vad de ville ha, säger mamman.

Han fick lämna ifrån sig bankkort, mobiltelefon, cykeln och till och med sin tröja.

Rånarna betedde sig professionellt.

– De tvingade bland annat Emil att ta bort knapplåset från telefonen, så att den skulle gå att använda, säger mamman.

När de fått Emils och hans kompisars tillhörigheter försvann de snabbt från platsen. En av Emils kompisar blev av med husnycklar och larmtagg, så hans föräldrar var tvungen att akut kalla ut en låssmed.

– Direkt efter rånet spärrade vi Emils kort och det var tur. En kvart efter att rånet var klart försökte de tömma Emils konto, men då var det spärrat, berättar mamman.

Rånet inträffade strax innan 22 på tisdagen och efter att de ringt 112 dröjde det bara någon minut innan polisen var på plats.

– De tog det verkligen på allvar och var ute och letade efter gärningsmännen till klockan ett på morgonen, berättar mamman. Killarna som varit utsatta för rånet gick hem till Emil och pratade om vad som hänt. De skulle sova över, men jag tror inte någon av dem sov en blund på hela natten, säger mamman. Inget av rånoffren har velat vara ute ensamma sedan rånet och de är mycket uppskärrade.

– Sakerna är en sak, men det som är tragiskt är att de är så rädda att de inte vill gå ut på sommarlovskvällarna. Rädsan är så mycket värre än deras försvunna tillhörigheter, säger mamman.

45 minuter innan Emil och hans vänner blev rånade drabbades en 16-åring på Djupadal. Han blev bland annat rånad på en elcykel.

Polisen har säkrat vissa spår, men ännu finns ingen misstänkt.

– Eftersom de inträffat så nära varandra i tid och rum och man i bägge fallen varit ute efter cyklar misstänker vi att det kan röra sig om samma rånare, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Fotnot. Emil heter egentligen något annat.

Publicerad 08 August 2019 06:00