Det tog tolv timmar att bära upp cykeln. Det var resans höjdpunkt, tycker Oliver Kihlberg och Daniel Jansson.

Det tog tolv timmar att bära upp cykeln. Det var resans höjdpunkt, tycker Oliver Kihlberg och Daniel Jansson. Foto: Privat

Cyklade 167 mil till Kebnekaise – och bar upp tandemcykeln till toppen

"Vi är de första som gjort det"

LIMHAMN/VINTRIE.

Att cykla på tandemcykel från Malmö till Kiruna var inte utmanande nog för Oliver Kihlberg, 19 år, och Daniel Jansson, 18 år. Framme i Kiruna beslutade de att fortsätta till Kebnekaise – och bära upp tandemcykeln till toppen

– Vi är de första som har gjort det, säger Oliver Kihlberg.

I juli begav sig de två killarna, från Limhamn och Vintrie, till Kiruna medelst en tandemcykel. Tanken var att klara av de 180 milen på tre veckor, men med en hastighet på tio mil om dagen var de framme redan efter 2,5 vecka.

– Det var lite lättare än vi trott. Inte för att det var lätt, utan det var fortfarande utmanande, säger Daniel Jansson.

Drygt 2 000 meter över havet.

Drygt 2 000 meter över havet. Foto: Privat

Inte utmanande nog dock. De beslutade sig för att fortsätta ytterligare dryga sex mil till Kebnekaise.

– Vi är inte cyklister, utan äventyrare. Vi ville göra något utöver det vanliga, så vi bar tandemcykeln upp till toppen och sedan ned. Det var inget vi hade planerat utan något som vi kom på där och då. Att bära upp den tog tolv timmar och det var det jobbigaste under hela resan. Det är den första tandemcykeln som har varit på toppen.

Förutom Kebnekaise var naturen en höjdpunkt på resan.

– Sveriges natur är så fin. Vi trodde att det skulle bli svalare ju längre norrut vi kom, men tvärtom blev det varmare.

Blev ni trötta?

– Ja, vi kände oss ganska trötta efteråt, men nu är vi redan i gång och planerar andra äventyr. Att cykla så mycket känns mest i rumpan, säger Daniel Jansson.

Gick cykeln sönder någon gång?

– Den tog lite stryk när vi bar upp och ned den från Kebnekaise, men den funkar fortfarande. Precis när vi kommit ned från Kebnekaise och var utanför stugan vi skulle bo i gick ena däcket, som hållit hela vägen, sönder.

De har startat en fond tillsammans med Naturskyddsföreningen där de har som mål att samla in 100 000 kronor till Operation: Rädda bina. De har fått ihop 37 400 kronor.

– Bina har blivit utsedda till världens viktigaste insekt, så varför inte samla in pengar till dem, tänkte vi.

Publicerad 08 August 2019 00:00