Pensionären uppger många argument till varför hen inte ska betala tillbaka.

Pensionären uppger många argument till varför hen inte ska betala tillbaka. Foto: Mostphotos

Pensionär fick bostadsbidrag trots inkomst – krävs nu på 76 000 kronor

Pensionären uppger att en återbetalning kommer att förstöra tillvaron

MALMÖ.

En pensionär har fått ersättning utan att ha rätt till detta. Det konstaterar Pensionsmyndigheten, som återkräver 76 310 kronor från personen. Personen hade inte uppgett sin arbetsinkomst i sin ansökan om bostadstillägg under tre år. 79 412 kronor har betalats ut till pensionären under den här perioden är, när det borde vara 3 096 kronor.

Pensionären har bestridit återbetalningskravet. Hen uppger bland annat att hen blivit orättvist behandlad eftersom arbetsgivaren inte betalat in all pension för alla arbetsår. Vidare är det som timanställd svårt att förutse inkomster och hen har visst uppgett arbetsinkomster. Att Pensionsmyndigheten har väntat i fyra år med att kontrollera arbetsuppgifterna, trots att de årligen får uppgifter om personers inkomst från Skatteverket, och därmed brustit i sina rutiner gör att hen inte kan godkänna utredningen. Dessutom uppger pensionären att hen ringde Pensionsmyndigheten när hen fyllde 65 år och fick då information om att man kan jobba som pensionär och ändå behålla pensionen.

Ytterligare motargument är att pensionären varje månad har utgifter på cirka 10 000 kronor och att en återbetalning kommer att förstöra tillvaron ekonomiskt, fysiskt och psykiskt. Fysiskt för att pensionären varit sjukskriven i nästan 30 år.

Pensionsmyndigheten uppger att inga uppgifter om arbetsinkomst lämnats under de senaste tre åren. Att arbetsgivaren inte betalat in rätt arbetsgivaravgifter bör meddelas Skatteverket. Pensionsmyndigheten har inte heller väntat med att reagera på uppgifter i fyra år utan skyndsamt handlagt ärendet så fort avvikelsen mellan uppgiven och verkligen inkomst updagades.

Publicerad 07 August 2019 00:00