Kvinnan har blivit personlighetsförändrad efter händelsen, menar dottern.

Kvinnan har blivit personlighetsförändrad efter händelsen, menar dottern. Foto: Stock Adobe

90-åring fick felaktigt fentanylplåster på demensboende – upptäcktes först när hon ramlade ihop

Blandade ihop henne med vårdtagare med samma tilltalsnamn

MALMÖ. En sjuksköterska på ett demensboende gav felaktigt en nästan 90-årig kvinna fentanylplåster. Några timmar senare ramlade kvinnan ihop och skadade sig, enligt en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Efter det är hon personlighetsförändrad och har kraftiga smärtor.

Kvinnan fick enligt anmälan från dottern fentanylplåster på 25 microgram avsett för en annan vårdtagare. Sjuksköterskan ska ha blandat ihop kvinnan med en annan, med samma tilltalsnamn. Fentanyl, en syntetisk opioid, är starkt smärtlindrande och kvinnan ska ha blivit väldigt påverkad.

Ett par timmar senare ramlade hon från stolen vid matbordet. Hon slog sig illa och bröt ena nyckelbenet. Då hon går på det blodförtunnande medlet Waran är hon extra känslig för fall och blåmärke. Först då insåg personalen vad som hänt, enligt anmälan.

Förutom kraftiga smärtor har kvinnan blivit väldigt svag, beter sig ibland aggressivt och vill inte äta eller dricka, skriver den dottern i anmälan. Hon har även fått liggsår då hon inte är lika rörlig som förr.

– Tycker detta är fruktansvärt att se min mor må så dåligt på grund av att sjuksköterskan inte var mer uppmärksam på vilken patient hon gav plåstret. Och av detta stora misstag som min mor inte var skyldig till får hon lida av idag. Hon är snart 90 år, men har varit mycket pigg, glad och positiv dock dement, men varken vi anhöriga eller personal tycker att hon är sig lik längre, skriver dottern.

Hon fortsätter:

– Hoppas bara att min mor klarar denna stora smäll, som var totalt onödig.

Publicerad 07 August 2019 00:00