"Nedskräpningen har eskalerat enormt de senaste två, tre åren. Vi vet faktiskt inte vad det beror på", säger Magnus Sandström, regionchef på FTI. Foto: Privat/FTI

Nedskräpning gör att återvinningsstationer läggs ned: "Har eskalerat enormt"

Oklart vad ökningen beror på

MALMÖ.

Bildäck, mat, soffor och djurkadaver. Nedskräpning på återvinningsstationer är ett stort problem. Så stort att vissa stationer läggs ned.

– Nedskräpningen har eskalerat enormt de senaste två, tre åren. Vi vet faktiskt inte vad det beror på, säger Magnus Sandström, regionchef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Bara i Malmö har flera återvinningsstationer stängt det senaste halvåret. Flera av dem, till exempel stationen på Stensjögatan och Kilowattgatan, på grund av nedskräpning. Nu har turen kommit till återvinningen på Oxie kyrkoväg.

– Det är en så kallad singelstation, där tidningar och glas återvinns. Då har FTI inte städansvar, utan entreprenörerna, det vill säga Pressretur och Svensk glasåtervinning. Men de vill inte hålla på och städa utan har valt att stänga stationen istället, säger Magnus Sandström.

Men just här ska en ny, permanent och komplett återvinningsstation byggas. Bygglov är inlämnat.

FTI har svårt att komma till bukt med nedskräpningen, menar Magnus Sandström

– Efter att vi förgäves har försökt på alla vis att få bukt med det, har vi nu gett upp lite. Det har varit allt från belysning, inhägnad, nya skyltar med bilder istället för text till vaktbolag.

Städning av återvinningsstationerna kostar 80-90 miljoner kronor per år.

– Det är skattebetalarna som får betala det. Så de som slänger sopor på återvinningstationerna gör sig själva en otjänst. I slutändan är det de själva som får vara med och betala.

Vad slänger folk då?

– Något av det värsta jag varit med om var en lastbil som vid två tillfällen tippade 30 kubikmeter verksamhetsavfall på en återvinningsstation i Söderköping. Djurkadaver, som ett kohuvud, är också obehagligt eller latrintunnor till fritidshusen. Hushållsavfall är heller inget vidare för det drar till sig fåglar och råttor. Vanligt är att tv-apparater, bildäck och möbler slängs.

Vad händer om man blir påkommen med att dumpa sopor på en återvinningsstation?

– Om det är en privatperson och inget grövre brukar vi först skicka ett brev till personen. Är det en grövre företeelse polisanmäler vi. Om det gäller verksamheter kontaktar vi kommunens miljöförvaltning. Vi hade ett fall i Vellinge nyligen, där miljökontoret valde att polisanmäla verksamheten direkt.

Publicerad 06 August 2019 10:00