Gloria är Sveriges äldsta dj.

Gloria är Sveriges äldsta dj. Foto: Ann Jonasson

Disco för 50-plussare till Malmö: "Jag fyller dansgolvet på en minut"

Endast personer som fyllt 50 välkomna

MALMÖ.

Den 7 september är det åter dags för Glorias 50+ Disco på Étage i Malmö. Som namnet antyder är endast personer som fyllt 50 välkomna. Om man inte verkar ha passerat det magiska åldersstrecket får man visa legitimation.

– Om man är välbevarad och ser ung ut får man visa leg och det är aldrig någon som tar illa upp, tvärtom blir alla som får göra det jätteglada, säger Madelein Månsson.

Hon har varit dj Gloria i tio år och är Sveriges, kanske till och med världens, äldsta med sina 75 år.

– Jag ville bli dj och tänkte att jag måste se hur andra dj:s jobbar, så jag gick ut på nattklubbar. Men nattklubbarna öppnar inte förrän klockan 23, sedan dröjer det ytterligare en timme innan folk kommer och då är jag jättetrött och vill gå hem och lägga mig och sova. Dessutom är alla på sådana här ställen så unga.

Det var så idén till att starta ett disko för 50-åringar och äldre.

– Det går som tåget. Jag fyller dansgolvet på en minut, det är det inte många som klarar.

Musiken anpassas efter publiken.

– Man får känna av vad det är för publik och vad de vill ha. Jag spelar inte det jag själv vill utan det jag tror att publiken vill ha. Det är viktigt. Jag upplever att unga djs kör sitt eget race, det gjorde jag också i början, men det funkade inte. Det är flera år sedan jag spelade ”fel” låt.

En gång i månaden spelar Madelein Månsson på Rose i Stockholm, en gång i månaden på Birka Cruises. Hon turnerar också till sju städer i Sverige och det är sjunde gången hon spelar på Étage.

– Så fort man lämnar Stockholm är människor mycket gulligare, vänligare och rarare. Det blir ganska mycket resande, vilket är väldigt trevligt. Jag vaknar i staden jag ska spela i och brukar promenera runt på dagen. Ibland skriver jag upp saker som jag vill se eller besöka. Bland annat står Galleri Leger på min Malmölista.

Minst 1,5 timme innan spelningen är hon på plats. Spelningen är på fyra timmar.

– Jag står och dansar hela tiden. Det är jätteroligt och jag får en adrenalinkick av att spela, det känns alltid lite snopet när kvällen är slut.

Förutom dj är Madelein Månsson även styrketräningsinstruktör och skriver krönikor i tidskriften Senioren.

Varför kallar du dig för Gloria som dj?

– Jag är döpt till Gloria Madelein. Jag har alltid skämts för Gloria. Eftersom det är Gloria som kommer först var det det namnet som ofta ropades upp, till exempel på vårdcentralen. Nu har jag tagit Gloria till mitt hjärta.

Publicerad 06 August 2019 09:20