Peter Lundblad när han uppträder under Stockholms Stadsmissions Jullunch för Hemlösa den 21 december 2012.

Peter Lundblad när han uppträder under Stockholms Stadsmissions Jullunch för Hemlösa den 21 december 2012. Foto: Creative Commons/Anders Henrikson

Historien bakom en av våra största sommarhits börjar i Bunkeflostrand

"Jag minns att det var mitt i smällkalla vintern och att det var mycket snö och 18 grader kallt"

BUNKEFLOSTRAND.

En av de mest kända sommarlåtarna i Sverige sägs ha skrivits i Bunkeflostrand i januari 1985. Enligt den lokala versionen inspirerades låtskrivaren av promenader mot havet längs Båtmans gränd. Lokaltidningen Limhamn har utrett saken med en hoddeägare och låtskrivarens dåvarande hustru.

Av
Markus Celander

Denna artikel är en återpublicering.

Det handlar om sommarklassikern ”Ta mig till havet” från 1986, skriven av sångaren och låtskrivaren Peter Lundblad.

Enligt Malmömusikern Gregor Lundberg fick Peter Lundblad idén till låten när han i mitten av 1980-talet satt på trappan till en av hoddorna som ligger vid vattnet i slutet av Båtmans gränd i Bunkeflostrand.

Hoddan ägs sedan tio år av Gregor Lundberg, som vet att berätta att Peter Lundblad med familj hyrde ett hus i närheten under ett par år på 1980-talet. Han har hört från folk i området att Peter Lundblad ofta kom promenerandes längs Båtmans gränd ned mot havet.

– Låten börjar ju också med raden ”Vi tar vägen mot stranden”, och den vägen ska då vara Båtmans gränd, säger Gregor Lundberg, som tillägger att en lite märklig grej i historien är att Peter Lundblad skrev denna sommarhit mitt i vintern.

Båtmans gränds fortsättning mot havet.

Båtmans gränds fortsättning mot havet. Foto: Markus Celander

Första gången Gregor Lundberg hörde talas om låtens tillkomst var genom hans systerson Robert.

– Han är också musiker och har spelat med Peter Lundblad. Det var Peter själv som berättade det för Robert. Peter har även nämnt det i en teveintervju, att han fick idén till låten när han bodde utanför Malmö.

Agneta Hammarbäck var gift med Peter Lundblad 1980–2000. Hon bekräftar uppgifterna – delvis.

– Det stämmer att vi bodde på Rostvingegatan i Bunkeflostrand 1984–85. Vi behövde ett miljöombyte från Stockholm.

Maken Peter byggde en studio i garaget, och det var en januaridag 1985 som han fick idén till låten, berättar Agneta Hammarbäck.

– Musiken skrev han snabbt, men den ursprungliga texten var på engelska. I stället för ”Ta mig till havet” började refrängen ”Time is not money”. Den svenska texten kom senare.

Även Agneta Hammarbäck påpekar det lustiga i att låten som kom att bli en sommarklassiker skrevs i januari.

– Jag minns att det var mitt i smällkalla vintern och att det var mycket snö och 18 grader kallt.

Det finns en version av tillkomsten av låten som säger att Peter fick idén när han promenerade längs Båtmans gränd mot havet?

– Det kan jag inte bekräfta. Som sagt, texten var ju annorlunda i början, och jag har själv aldrig hört honom säga något om det. Men det är å andra sidan inte omöjligt, kanske han hemlighöll det för mig, eller aldrig sa det till mig (skratt).

När Gregor Lundberg får höra Agneta Hammarbäcks uppgifter blir han ändå glad.

– Det kanske var en önskedröm bland oss som älskar den platsen, men vi fick i alla fall bekräftat att det var där han fick inspirationen till låten.

Peter Lundblad dog av prostatacancer 2015, 65 år gammal.

Publicerad 18 July 2019 00:00