Joakim Nilsson är just nu i Sverige och väntar på ett nytt amerikanskt arbetsvisum.

Joakim Nilsson är just nu i Sverige och väntar på ett nytt amerikanskt arbetsvisum. Foto: Privat

Joakim umgås med litterära kändisar: "Ett framtidsyrke"

Fick jobb i LA direkt efter utbildningen

MALMÖ.

Joakim Nilsson, 24 år, jobbar som ljudboksredigerare och mixare i Los Angeles. Ett relativt okänt yrke som har framtiden för sig, menar han.

Denna artikel är en återpublicering.

– Det finns definitivt en marknad för ljudtekniker för ljudböcker, ljudböcker är en växande bransch. Jag blir ofta tillfrågad om jag känner fler ljudboksredigerare, säger han.

På musiklinjen på Heleneholms gymnasium gick han en kurs i ljudteknik.

– När jag väl fattade hur det funkade fastnade jag direkt. Det är både ett tekniskt och kreativt yrke.

När Joakim Nilsson därefter läste scenproduktion på Malmö universitet beslutade han sig för att plugga ljudteknik på Musicians Institute i Los Angeles under en termin.

– Jag ville arbeta i underhållningsbranschen som ljudtekniker och såg utbildningen i LA som ett bra sätt att få en fot in i branschen och samtidigt lära mig mer om yrket. Vi hade fantastiska lärare som till exempel Michael Binikos, som jobbat med Kanye West, Snoop Dogg och Heart.

Efter avklarad utbildning fick Joakim Nilsson jobb nästan direkt som ljudboksredigerare och mixare i LA. Uppdragen kommer från Penguin Random House. Sedan i somras är han hemma i Sverige för att söka ett nytt arbetsvisum för USA, samtidigt som han fortsätter med ljudboksarbetet via sitt egna företag.

"Jag ville arbeta i underhållningsbranschen."

Vad är det bästa och sämsta med jobbet?

– Det bästa är att jag får jobba med många intressanta böcker, som Accessory to war och Darker i Fifty Shades of Grey-serien. Det sämsta är att det är ett ensamarbete utan kollegor.

Vad är skillnaden mellan att jobba i Sverige och USA?

– Jag kan ju bara prata om hur det har varit för mig i Los Angeles och inom underhållningsbranschen. De stora skillnaderna är att anställningstryggheten är låg i USA jämfört med Sverige och möjligheterna att nå långt i sin karriär är betydligt större i USA än i Sverige. Dessutom blir jag bättre betald för min kunskap i USA, där hårt arbete lönar sig. Sedan är det ovanligt med betald semester i USA.

Och framtiden då?

– Jag vill fortsätta med ljudteknik, men jag hade väldigt gärna jobbat inom musik och jag vill gärna vinna både en Oscar och en Grammy. Men jag tror inte jag kommer gå ifrån ljudböcker helt. I framtiden kommer jag eventuellt starta eget företag där jag kan anställa ett antal ljudredigerare.

Publicerad 16 July 2019 00:00