Två män från sydöstra Europa skulle transportera varsin väska med totalt över 80 000 narkotikaklassade tabletter. Nu döms de till fängelse.

Två män från sydöstra Europa skulle transportera varsin väska med totalt över 80 000 narkotikaklassade tabletter. Nu döms de till fängelse. Foto: Patrik Svedberg, Polisen

45-åring hade "medicin" i väskan – döms för grovt narkotikabrott

Två män från sydöstra Europa döms till flera års fängelse

MALMÖ. Männen stoppades av tulltjänstemän som hittade stora mängder narkotikaklassade tabletter i deras väskor. En av männen hävdar att han bar på "medicin" i sin väska medan den andre påstår att han inte känner till någon väska. Nu döms männen för grovt narkotikabrott i Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

Denna artikel är en återpublicering.

Det var den 11 februari tidigare i år som männen från sydöstra Europa greps på bar gärning. En 29-årig man hade setts gå ombord på ett SJ-tåg mot Stockholm där han lämnat en väska. När han klev av greps han.

En 45-årig man stoppades samtidigt på Malmö centralstation när han gick omkring med en väska i närheten av SJ-tåget med slutstation den svenska huvudstaden. Först hävdade han att innehållet var medicin, något som han i senare förhör ändrat. Han uppger att han fått kontakt med en man som skulle kunna hjälpa 45-åringen att köpa reservdelar till sin motorcykel. I samband med detta erbjöds han 1 000 euro för att transporera väskan med 38 510 tramadoltabletter. Han nekar också till grovt brott och menar att brottet istället var av normalgraden då tabletternas innehåll var av "den svagaste sorten (tramadol) på marknaden".

Den yngre mannen förnekar brott och menar att han inte känner till någon väska. Några dna-spår eller fingeravtryck har inte kunnat påträffas. Däremot var tabletterna i väskorna förpackade på liknande sätt och hade samma LOT-nummer, vilket bevisar att de kom från samma tillverkare och parti.

Enligt Malmö tingsrätt finns det inget som tyder på att männen, som åklagaren hävdat, handlat gemensamt och i samråd men omständigheterna pekar på att de hade samma uppdragsgivare.

Nu döms männen för grovt narkotikabrott. 45-åringen till två år och två månaders fängelse och 29-åringen, som hade över 40 000 narkotikaklassade tabletter i sin väska, döms till två år och fyra månader. Båda utvisas även ur landet och får inte komma tillbaka förrän tidigast 2029 enligt domen.

Publicerad 15 July 2019 00:00