Anna W Thorbjörnsson har tillsammans med Marko T Wramén skrivit Med tåg genom Europa. Här med den gemensamma sonen.

Anna W Thorbjörnsson har tillsammans med Marko T Wramén skrivit Med tåg genom Europa. Här med den gemensamma sonen. Foto: Pressbild

Flera månaders tågluffande i Europa resulterade i en guidebok

Med tåg genom Europa innehåller både handfasta tips och förslag på rutter

MALMÖ.

Intresset för att resa med tåg är stort och förra året steg försäljningen av Interrailkort med 50 procent. Förutom klimatfördelarna lockar det lugnare tempot där resvägen är en del av resan. Det menar Marko T Wramén, som tillsammans med Anna W Thorbjörnsson skrivit Med tåg genom Europa.

Denna artikel är en återpublicering.

Det äkta paret Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén, resejournalister och författare, har tillsammans gjort hundratals resereportage och skrivit många reseguideböcker. Ofta är deras snart fyraåriga son med på resorna. I höstas tillbringade de flera månader med att resa med tåg kors och tvärs i Europa. Något som resulterat i boken Med tåg genom Europa.

I boken skildras sju tågsträckor, som författarna gillar extra mycket. Dessutom innehåller boken en mängd handfasta tips kring biljetter, bokningar, användbara appar med mera.

– Att resa med tåg är inte alltid så enkelt, men det blir enklare om man känner till en del praktiska saker och vad man ska tänka på, säger Marko T Wramén.

Intresset för att resa med tåg är stort.

–Förra året såldes det 50 procent fler Interrailkort i Sverige jämfört med året innan. Så jag skulle säga att intresset har exploderat, i alla fall i Skandinavien, där vi ligger i framkant, säger Marko T Wramén.

Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson skriver både böcker och reportage ihop.

Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson skriver både böcker och reportage ihop. Foto: Pressbild

Han menar att det finns många fördelar med tågresande. En är att resvägen blir en del av resan och upplevelsen.

– När man tittar ut genom fönstret är det som att se en naturfilm. Man känner att man är på väg.

Dessutom är tågresande flexibelt, inte minst med ett tågluffarkort, och man kan stiga av när man vill, menar han. En tredje fördel är att resan går från ett centrum till ett annat, man kommer direkt dit man ska.

– Sedan finns det tid för samtal, reflektioner, att läsa och så vidare. Det är inte heller trångt och bullrigt som på ett flyg.

Vad är ett vanligt misstag när man reser med tåg?

– Det klassiska är att man klämmer in för mycket, så att det blir stressigt. Låt det istället ta tid. Man måste inte åka så långt, det finns massor att upptäcka på nära håll, som i Tyskland, Holland och Tjeckien.

Vad ska man tänka på när man reser med barn på tåg?

– Här gäller ännu mer att inte klämma in för mycket. De flesta barn tycker att det är otroligt roligt med tåg, men barn är inte lika uthålliga som vuxna. Så högst fyra, fem timmar på tåg. Längre blir inte roligt vare sig för barnet, föräldrarna eller medpassagerarna. Man kan titta ut genom fönstret tillsammans och kommentera det man ser. Sedan bör man ha med sig pyssel, spel och böcker.

Publicerad 13 July 2019 00:00