En Postnordchaufför döms för grov stöld efter att ha stulit flera paket med elektronikvaror som sedan sålts vidare. Obs, bilden är tagen under ett annat sammanhang.

En Postnordchaufför döms för grov stöld efter att ha stulit flera paket med elektronikvaror som sedan sålts vidare. Obs, bilden är tagen under ett annat sammanhang. Foto: Scanpix Denmark/Mads Claus Rasmussen

Postnordanställd döms för miljonstölder

En stor det av godset såldes vidare till en 31-årig man

MALMÖ. Vid 18 tillfällen stal Postnordchauffören paket till ett värde av över 2,5 miljoner kronor. En stor det av godset såldes vidare till en 31-årig man. Nu döms båda i Malmö tingsrätt. Chauffören fick så kort tid att fängelsestraffet redan avverkats.

Av
Andreas Holm

Denna artikel är en återpublicering.

Det var under perioden november förra året fram till februari i år som 20-åringen stal en stor mängd paket med elektronikvaror från postterminalen i Malmö. Vid tio tillfällen ska han sedan sålt varorna till en 32-årig Malmöbo.

Postnord ska ha upptäckt att 43 försändelser mystiskt försvunnit och företagets säkerhetspersonal började utreda händelsen. På övervakningsfilmer kunde de se hur den unga chauffören plockade på sig paket med bland annat mobiltelefoner och elektronik han inte hade ansvar för att distribuera.

20-åringen erkänner att han stulit några av paketen för att sedan sälja innehållet vidare till 31-åringen.

– Jag tog ett paket öppnade det såg vad som fanns i dem [...] hämtat paketet och skrivit ner vad som fanns i dem och sen antingen direkt eller någon dag senare skrivit till han jag har liksom och så har han gett mig ett pris för vad jag vill ha för dem, berättar mannen i ett förhör.

Han hävdar även att han utsatts för utpressning under pistolhot av en person. Men enligt tingsrätten ska det inte varit så pass akut nödsituation att mannens agerande kan vara ansvarsbefriande. I hans lägenhet hittade polis även 327 000 kronor i kontanter som misstänks komma från försäljningen.

Hos 31-åringen hittade polisen vid en husrannsakan stora mängder av elektronikvarorna till ett värde av omkring två miljoner kronor, som försvunnit från Postnords terminal. Männen ska även haft kontakt med varandra på sociala medier där 31-åringen skickat en lista till 20-åringen på vad han ville köpa.

Bland annat ska den yngre mannen skrivit: "Kommer nog kunna fixa mycket mer nu, är det något speciellt du vill ha?"

Svar från den äldre: "iPhone lurar. Dom utan sladd. Ja klart telefoner oxå.", som senare skriver "Jag köper 1 000 mobiler. Om du kan fixa en hel lastbil köper dom."

Nu döms båda männen i Malmö tingsrätt. 31-åringen döms för grovt häleri till fängelse i ett år och nio månader. 20-åringen döms till skyddstillsyn och tre månaders fängelse, ett straff han redan suttit av under häktestiden och rättegången. I sitt beslut väger rätten in att mannen var 20 år när brotten begicks, att han tidigare är ostraffad och till följd av sitt agerande förlorat sin anställning hos Postnord.

De drabbade företagen har även yrkat på skadestånd. Det kommer att avgöras senare i rätten.

Publicerad 12 July 2019 00:00