Olof Perssons nya arbetsplats ligger på Sundskajen.

Olof Perssons nya arbetsplats ligger på Sundskajen. "Jag har nära till jobb, bor på andra sidan hamnbassängen", säger han. Foto: Markus Celander

Första dagen på nya jobbet

Olof Persson lämnade Stadion för Sundskajen

LIMHAMN.

Olof Persson har gjort sin första arbetsdag efter åren i Malmö FF. ”Spännande. Det har vissa likheter med att vara ledare inom fotbollen”, säger han om sitt nya yrke som kontorsansvarig på rektyterings- och bemanningsföretaget HIREQ.

Av
Markus Celander

Denna artikel är en återpublicering.

Efter fem säsonger som assisterande tränare i Malmö FF sa Olof Persson upp sig i december förra året.

– Jag tog ledigt några veckor sedan slängde jag ut en tråd på Linkedin. Det kom en del svar, bland annat från HIREQ.

Ystadföretaget HIREQ arbetar med rekrytering och bemanning, och de framhåller gärna de sista två bokstäverna i företagsnamnet, EQ, som står för emotionell intelligens.

– Naturligtvis är ett bra cv viktigt, men vi lägger även stor vikt vid personlighet. Det innebär att vi sätter oss in i vad det är för företagsmiljö som vi rekryterar till och vilken personlighetstyp som passar in där.

Olof Persson känner att han hamnat rätt i rekryterings- och bemanningbranschen:

Olof Persson känner att han hamnat rätt i rekryterings- och bemanningbranschen: "Jag gillar att prata med folk och tror att jag är bra på att förstå mig på folk och personligheter". Foto: Markus Celander

Olof Persson har skolats in i sitt nya yrke under den sex månader långa uppsägningstiden från Malmö FF. Huvudkontoret ligger i Ystad, men nu när han gör sin första arbetsdag sker det på det som kommer att bli hans arbetsplats – ett nyrenoverat kontor på Sundskajen i Limhamn.

– Jag är Limhamnsbo sedan tre och ett halvt år. Jag bor på andra sidan hamnbassängen, Limhamns läge, säger han och pekar genom fönstret mot bebyggelsen på andra sidan vattnet.

Den nya yrkesrollen tilltalar honom, berättar han, och han ser vissa likheter med att vara ledare inom fotbollen.

– Även där sker ju rekryteringsprocesser av till exempel spelare, men vid dem prioriteras inte personligheten lika mycket. Det finns sällan utrymme för direkta personliga kontakter – ofta finns där agenter och rådgivare inblandade – och det finns begränsningar vad gäller tid och för hur djup kontakten får vara så länge spelaren har kontrakt med en annan klubb.

Ibland floppar spelarköp. Kan fotbollen lära sig något av din nya bransch?

– Förutsättningarna att hitta rätt person är större ju fler möten, djupare samtal och analyser som görs. Jag tycker inte att man i tillräckligt hög grad går på djupet och skapar direkt kontakt inom fotbollen. Men sedan kan man heller aldrig helt förhindra att en rekrytering, eller värvning, går fel. Det kan finns personlighetsdrag som inte visar sig förrän långt senare på grund av en förändring som sker i verksamheten, personlighetsdrag som man inte kunnat förutse.

Saknar du fotbollen?

– Nej, inte nu. Jag kollade bara lite grann på derbyt igår. Jag hade inte ens koll på hur dags matchen startade. Det är väl ett tecken på att suget inte riktigt finns kvar och att jag valt rätt.

Varför sa du upp dig från MFF?

– På ett sätt var jag trött på fotbollslivet och behövde en ny väg i livet utvecklingsmässigt. Det handlade också om att mina framträdande egenskaper inte utnyttjades särskilt mycket i den roll jag hade i MFF.

Vilken kontakt har du med fotbollen idag?

– Ingenting, mer än att min son spelar i LB07 och att jag pratar ibland med Daniel Andersson och Jonnie Fedel, dem jag en gång spelade med. Och Åge Hareide – av de ledare jag jobbat med är han den som påverkat mig bäst och som också blev en väldigt bra kompis.

Olof Persson visar runt på sin nya arbetsplats. Han kommer att arbeta ensam på kontoret, åtminstone till en början – om allt går som det ska ska han anställa fler till Limhamnskontoret, berättar han.

– Vi sökte oss aktivt hit till Limhamn. Inte bara för att jag får nära till jobb, utan Limhamn som postadress sticker ut mer än Malmö, tycker vi. Och så känns det bra att samverka lokalt här – vi ska ha invigning här på onsdag och då bjuder vi på öl från Sibbarps Husbryggeri och mat från Mastios.

Publicerad 11 July 2019 00:00