En 38-årig man döms till fängelse efter att ha pantsatt en kontrabas som han lurat till sig från en instrumentverkstad.

En 38-årig man döms till fängelse efter att ha pantsatt en kontrabas som han lurat till sig från en instrumentverkstad. Foto: Polisens förundersökning

Falskspelande man döms för bedrägeri

38-åring lämnade in stulen kontrabas på pantbank

MALMÖ.

Med ett förfalskat kvitto lurades instrumentverkstaden på en kontrabas värd över 30 000 kronor. En 38-årig man lyckades sedan pantsätta instrumentet i Malmö. Nu döms han till fängelse för bedrägeri och häleri.

Av
Andreas Holm

Denna artikel är en återpublicering.

Mannen behövde pengar och lämnade in kontrabasen till en pantbank i Malmö. Tidigare hade han lurat en kvinna som driver en instrumentverkstad i Vellinge kommun att sälja instrumentet för 33 000 kronor via internetbetalning. 38-åringen från Malmö fick kvinnan att tro att pengarna förts över till hennes konto genom att visa ett falskt kvitto.

Sedan begav han sig till en pantbank i Malmö som tog emot instrumentet och lämnade över ett par tusenlappar. Dock insåg personalen ganska snabbt att något inte stämde då en lapp från instrumentverkstaden satt kvar. Efter kontakt med den rättmätige ägaren, som insett att några pengar inte överförts, larmades polis.

38-åringen har tidigare dömts för liknande brott. 2017 dömdes han till sex månaders fängelse för 22 fall av bedrägeri och olovlig identitetsanvändning. Med två månader kvar av straffet blev han villkorligt frigiven.

Han hävdar att pantsatt kontrabasen men hade ingen aning var instrumentet kom ifrån.

– Det fick jag typ reda på i efterhand, säger mannen i ett förhör som berättar att han träffat en polack i Malmö som hade en kontrabas han ville bli av med.

– Jag föreslog att jag skulle pantsätta den åt honom, om jag fick något för det, uppger 38-åringen.

Då den polska mannen saknade svenskt personnummer och inte kunde lämna in instrumentet själv till en pantbank skulle 38-åringen få 500 kronor för besväret. En historia som Malmö tingsrätt inte tror på. De dömer 38-åringen för både bedrägeri och häleri samt skadestånd på 4 730 kronor till pantbanken. Då brottet begåtts under mannens prövotid väljer rätten att döma honom till en månads fängelse.

Publicerad 09 July 2019 00:00