Anna-Maria Davidsson vid sitt gatubibliotek hemma på Västra Kalkbrottsgränd 41 i Limhamn. Bokskåpet har en lampa som tänds kvällstid.

Anna-Maria Davidsson vid sitt gatubibliotek hemma på Västra Kalkbrottsgränd 41 i Limhamn. Bokskåpet har en lampa som tänds kvällstid. Foto: Markus Celander

Anna-Marias gatubibliotek har blivit en riktig snackis

"Ryktet spred sig"

LIMHAMN.

Anna-Maria Davidssons lilla gatubibliotek i Limhamn är populärt. Nu har hon tipsat Malmö stad om att sätta upp liknande bokskåp i stan.

Av
Markus Celander

Denna artikel är en återpublicering.

Anna-Maria Davidsson satte upp bokskåpet i augusti förra året, efter att hon gått och irriterat sig på Limhamnsbibliotekets öppettider. Visserligen blev det ett mer öppet-bibliotek ett par månader senare, men vid det laget hade Anna-Marias dygnet runt-öppna lilla bokskåp blivit en riktig snackis.

– Jag tänkte först att det bara var en kul grej för de närmsta grannarna, men ryktet spred sig.

Gatubiblioteket i Limhamn.

Gatubiblioteket i Limhamn. Foto: Markus Celander

Inte minst efter att en kollega på hennes jobb övertygat henne om att starta ett Instagramkonto. Något hon först inte förstod poängen med, berättar hon.

– Vem skulle vilja följa en liten boklåda på en husvägg, en sådan otroligt lokal företeelse? Men jag har faktiskt runt 450 följare. Okej, det är en bit kvar till Bianca Ingrosso.

Kändis-Bianca är en så kallade influencer. Anna-Maria Davidsson spånar på vad hon skulle kunna betecknas som och fatsnar för något typ "bokstafluencer".

Hon har inga särskilda regler kring sitt gatubibliotek. Principen är att bokskåpet aldrig är låst utan allmänheten tar den eller de böcker de vill ha, och samtidigt, eller vid ett annat tillfälle, lägger dit böcker, till exempel efter att de har rensat sin bokhylla därhemma.

– I början undrade jag om det skulle funka. Tänk om jag kommer hem och skåpet är tömt? Men hittills har det gått jämt upp.

Sedan några veckor har hon ett förslag på Malmöinitiativet om att kommunen ska sätta upp gatubibliotek på olika platser i stan. Bakgrunden är ett aprilskämt hon utsattes för på jobbet, förklarar hon.

– Jag blev så fruktansvärt lurad och hämnades med ett aprilskämt om att man på Malmö stad blivit så inspirerade av min lilla boklåda att kommunen skulle sätt upp sådana runt om i stan. Mina kolleger gick på det, de blev glada och sa "oh, vilken fantastisk grej", och då tyckte jag att det kändes pinsamt, att de tog det på sådant allvar.

Livet på en pinne för Anna-Maria Davidsson – en kopp kaffe, en bok och en soffa.

Livet på en pinne för Anna-Maria Davidsson – en kopp kaffe, en bok och en soffa. Foto: Markus Celander

Men lite plåster på såren för kollegerna hoppas Anna-Maria Davidsson att det blev efter att hon fick tipset om Malmöinitiativet av en kompis. Hennes förslag fick snabbt de hundra underskrifter som krävs för att berörd politisk nämnd ska behandla ärendet.

Hennes aprilskämt var lyckat i den meningen att det inte är orimligt. Kommuner i andra länder har satt upp sådana.

– Jag fick själv idén till att sätta upp ett gatubibliotek efter att ha ett sådant i Tyskland för ett par år sedan, och det såg ut att vara uppsatt av kommunen eller någon organisation där. Och i Gentofte i Danmark har kommunen satt upp ett antal bokskåp.

Gatubibliotek ligger rätt i dessa återbrukstider, men Anna-Maria Davidsson betonar att hon helt enkelt är en bokläsare sedan barnsben och älskar böcker.

– Jag är inte ute efter att upplysa och frälsa folk, men det är klart att jag vill att folk ska läsa mer och upptäcka att det finns fler författare än Läckberg och GW.

På tal om att upptäcka böckernas värld påpekar hon en sak som gjort henne glad.

– Jag märkte att barn blev intresserade av bokskåpet, så jag byggde till ett litet skåp under till, som hamnade i perfekt höjd för dem. Där ligger barnböckerna och det har också blivit jättepopulärt. Föräldrar har sagt till mig att när de ska iväg något ärende så envisas deras barn med att "vi vill förbi bokskåpet".

Fotnot. Anna-Maria Davidssons Instagramkonto heter "Little black Library Limhamn".

Publicerad 08 July 2019 00:00