Sifo-undersökningen visar även att 64 procent av kvinnor i åldern 50-plus inte har något frekvent sexliv, vilket 46 procent av dem var nöjda med. (Genrebild.)

Sifo-undersökningen visar även att 64 procent av kvinnor i åldern 50-plus inte har något frekvent sexliv, vilket 46 procent av dem var nöjda med. (Genrebild.) Foto: Adobe Stock

Var tredje kvinna över 50 har inte haft sex senaste året

Sexolog: "Detta är på tok för höga siffror, sexualiteten varar hela livet"

SVERIGE. En ny Sifo-undersökning visar att var tredje kvinna i åldern 50-plus inte har haft sex alls under det senaste året.

Av
Markus Celander

Denna artikel är en återpublicering.

Undersökningen baseras på intervjuer med närmare 1000 kvinnor i åldern 50-plus i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Flest kvinnor i denna grupp som inte haft sex över huvud taget det senaste året finns i Stockholm med sina 44 procent. I Malmö handlar det om 40 procent och i Göteborg 25 procent.

Det framgår även i undersökningen – som gjorts av Sifo på uppdrag av DOKTORN, ett kommunikationsföretag inom medicin, hälsa och välbefinnande – att 64 procent av kvinnorna i denna åldersgrupp inte har något frekvent sexliv, vilket 46 procent av dem är nöjda med.

– Detta är på tok för höga siffror, sexualiteten varar hela livet, säger sexolog Helena Cewers från Malmö i ett pressmeddelande.

Att inte ha sex och njuta av det kan handla om att ha ont, menar hon – något som kan uppfattas som att förlora sin kvinnlighet och attraktion.

– Den underliggande medicinska förklaringen till kvinnans problem är nästan alltid östrogenbrist i vaginan, ett klimakteriebesvär som aldrig går över men kan avhjälpas enkelt genom att ta östrogen lokalt. Då får man tillbaka mjuka slemhinnor, en fungerande genomblödning och lustflöde. Slidan blir mer mottaglig för beröring och de erogena zonerna kan upplevas mycket bättre igen vilket såklart påverkar sexlusten, säger Helena Cewers.

Publicerad 06 July 2019 00:00