Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock/Ruslan Olinchuk

Frågvis kund användes som bete vid akvariestöld

Urinerade i utomhusdamm med fiskar

MALMÖ/LOMMA.

När två män begick en stöld på Zoogiganten Jägerso förra året, kontrollerades även övervakningskamerorna i deras andra butik i Lomma. Då upptäcktes att de misstänka slagit till även där.

Av
Sofia Sundqvist

Det var i juni och augusti förra året som Zoogiganten utsattes för stöld i båda sina butiker.

Vid det ena stöldtillfället uppehöll den ena mannen kassapersonalen genom att visa ett fejkat intresse för ett terrarium. Med många frågor lurade han iväg personalen att ta hjälp av sin kollega – under tiden bar männen ut ett akvarium ur butiken och försvann.

Stölden fångades på övervakningskamerorna, och personalen kunde känna igen den ena mannen. I förhör har de uppgett att han ofta var i butiken och såg sig omkring utan att handla något. Mannen har också uppgett i förhör att han har ett stort intresse av akvariefiskar.

– Det är ju allt jag har där hemma, fiskarna alltså, svarar han på polisens fråga om han gillar fiskebutiker.

När kamerorna kontrollerades i kedjans andra butik upptäcktes att de misstänka gärningsmännen även slagit till där, fast med en annan metod.

I filmerna syns hur en personbil parkerar nära butiken och två män kliver ur. Den ena mannen väntar utanför butiken, medan den andre går in i och lastar ut varor till sin kompanjon genom fönstret.

De lyckades på så sätt stjäla fiskedammsutrustning till ett värde av drygt 20 000 kronor.

En av de åtalade männen fångades också på film då han urinerar i en av butikens utomhusdammar med koifiskar. Det var då han fick en tanke om att stjäla något mer.

– Det var jävligt fina fiskar där. Jag var nära på att sno en fisk. Men jag gjorde inte det. Jag tittade länge på dem bara men jag tyckte att det skulle vara synd att ta en fisk, säger han i ett förhör.

Han erkänner brott.

Vid husrannsakan hos den andra mannen hittades ett akvarium och fiskedammsutrustning. Han nekar till brott.

De båda männen är nu åtalade misstänka för stöld.

Publicerad 20 June 2019 10:07