Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Tonvis med gammalt godis fortsatte säljas

En del av Malmös organiserade brottslighet

MALMÖ.

Miljöinspektörer har gett säljförbud för uppemot hundra ton godis. Hos flera Malmögrossister hittades godis som har passerat sitt bäst före datum – ibland sedan flera år. De har även hittat mängder med förfalskat godis, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Av
Sofia Sundqvist

– Det handlar om anmärkningsvärt stora mängder. Vi har skickat vidare ett par av dem här ärendena till polisen, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Första upptäckten gjordes för två år sedan, då Malmö kommun kontaktades av den danska livsmedelskontrollen. De hade upptäckts falskt godis i danska butiker, som kunde kopplas till svenska grossister.

I oregistrerade lokaler i Malmö hittades stora mängder med både gammalt och falskt godis.

– Vi misstänker att det är gammalt godis som man har packat om för att sälja till företrädesvis den danska marknaden, säger Arvid Nordland, till SVT Skåne.

Anledningen till den omfattade handeln till danska butiker beror på att sockerskatt gäller i Danmark, samt så har de högre moms än Sverige på godis.

– I Danmark har man 25 procent moms på godis, plus att de har en sockerskatt. Det gör att det är lönsamt att fuska med godis där, säger Torbjörn Larsson, expert på gränsöverskridande handel på Skatteverket, till SVT Skåne.

Publicerad 19 June 2019 11:17