Det kan vara livsfarligt att bada nattetid.

Det kan vara livsfarligt att bada nattetid. Foto: Mostphotos

Radarsystem avslöjar nattbadare

Ska förhindra drunkningsolyckor

MALMÖ.

Ett ljudlöst radarsystem har installerats på samtliga kommunala utomhusbad i Malmö. Syftet är att stoppa drunkningsolyckor när människor plankar in nattetid.

Det ljudlösa radarsystemet, som finns på Segevångsbadet, Rosengårdsbadet och Lindängsbadet sedan den 3 juni, slår larm så fort obehöriga tar sig in på baden efter stängning och ett 60-tal nattbadande barn har redan avslöjats, skriver Sydsvenskan. Vissa av de här barnen har endast varit åtta år gamla. Enligt Demir Kolenovic, säkerhetsutredare på Malmö stads serviceförvaltning, är det väldigt riskfyllt att bada efter stängning.

– Vi har sett att det är många ungdomar och barn som plankar in på kvällar och nätter för att bada. Det är väldigt farligt och det medför enorma risker. Det är mörkt, man kan inte se in och det saknas badvakter och vuxna efter verksamhetstid. Simkunskapen kanske inte är så bra hos alla barn.

När systemet känner av att ett oidentifierat föremål på området skickas ett larm till en väktare. Väktarna har även i uppgift att kontrollera skadegörelse på fastigheter och i bassängerna, något som är väldigt kostsamt för Malmö stad.

Publicerad 19 June 2019 10:17