Flera kvinnor har kontaktats av en polsktalande så kallad polis som varnar att kvinnorna är på väg att utsättas för brott. De luras att lägga alla värdesaker i en påse och lämna utanför sin bostad.

Flera kvinnor har kontaktats av en polsktalande så kallad polis som varnar att kvinnorna är på väg att utsättas för brott. De luras att lägga alla värdesaker i en påse och lämna utanför sin bostad. "Vi skulle aldrig agera på detta sätt", säger Malmöpolisens talesperson Nils Norling. Foto: Mostphotos

Bedragarnas nya knep – ringer kvinnor med utländska namn

Polisen: "Misstänker att fler kan ha drabbats"

MALMÖ.

Ett nytt sätt att lura äldre har börjat användas av bedragare. Under veckan har tre polsktalande äldre kvinnor ringts upp av en kvinna som uppgett att hon varit polis. Hon har sedan försökt lura kvinnorna att de är i fara om måste gömma sina värdesaker. Nu varnar polisen för bedragarnas fräcka knep.

Av
Andreas Holm

– Hon verkar ha gett ett seriöst och trovärdigt intryck. Under samtalet har hon på polska berättat att kvinnorna är på väg att utsättas för ett brott och bör därför lägga sina kontanter och värdesaker i en påse som de ska gömma utanför sin bostad, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.

Vidare har den falska polisen uppget att det pågår en insats mot bedrägeribrott och bästa sättet att skydda sig är att i princip göra sig av med sina värdesaker och inte ha de i bostaden.

Kvinnorna som utsatts är i åldrarna 55 till 85 år. Två av de tre började ställa kritiska frågor kring sättet att ringa upp. Då ska kvinnan i andra änden av luren blivit upprörd och börjat att skrika och trappa upp hoten om brott ännu mer.

– Tyvärr var den en kvinna som la sina värdesaker i en påse och placerade utanför sitt hem. Påsen försvann. Vi vet värdet men vill inte gå in närmare på det.

Äldre har tidigare utsatts för en brott genom "ketchuptricket", att ett "barnbarn" ringer upp och ber om pengar, eller att konton tömts efter att äldre lurats att "banken" ringt upp. Nu varnar polisen för bedragarnas nya knep.

– Vi skulle aldrig ringa upp och tala på ett annat språk och skulle inte heller agera på detta sätt att be personer göra sig av med sina värdesaker. Vid minsta misstanke, lägg på luren och ring polisen på 114 14, säger Nils Norling.

Polisen tror att det finns ett stort mörkertal när de nu riktar in sig på kvinnor med polskklingande namn.

– Vi misstänker att fler kan ha drabbats. Vi är väldigt intresserad av att få mer uppgifter och detaljer för att få en bild av hur omfattande bedrägerierna är, säger Nils Norling.

Publicerad 19 June 2019 12:30