Det brinner kraftigt i ett äldre flerfamiljshus på Hästhagen i centrala Malmö tidigt på fredagsmorgonen. Ett stort räddningspådrag befinner sig på platsen. Enligt uppgift från vittnen på platsen kan branden ha orsakats av ett blixtnedslag.

Det brinner kraftigt i ett äldre flerfamiljshus på Hästhagen i centrala Malmö tidigt på fredagsmorgonen. Ett stort räddningspådrag befinner sig på platsen. Enligt uppgift från vittnen på platsen kan branden ha orsakats av ett blixtnedslag. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Storbrand i flerfamiljshus – över 30 lägenheter evakuerade

Räddningstjänst: "Finns risk att branden sprider sig"

MALMÖ. Under natten till fredagen började det brinna i ett flerfamiljshus på Hästhagen i centrala Malmö. Släckningsarbetet pågår fortfarande. "Alla boende har evakuerats. Det finns inga uppgifter om att några personer ska ha skadats", säger Peter Kjällkvist vid polisens lednignscentral.

Av
Andreas Holm och Marek Stefaniak

Det var strax innan klockan 1 natten mot fredag som flera personer larmade SOS Alarm om att det börjat brinna i flera lägenheter i ett fyravåningshus i Hästhagen. Röken har även synts tydligt från närliggande kommuner.

– Som prognosen ser ut så kommer vi vara där hela dagen. Det positiva är att vi har lyckats hålla begränsningslinjerna och tror inte att branden kommer sprida sig horisontellt, men det finns risk att branden sprider sig neråt i byggnaden, säger Christer Ängehov som är räddningschef på Räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan.

I nuläget är det oklart vad som orsakat branden men enligt flera vittnesuppgifter till bland annat P4 Malmöhus kan den startat av ett blixtnedslag under nattens kraftiga åskoväder.

– Det kunde tidigt konstaterades att det inte föreligger något brott bakom utan troligtvis är det ett olycksfall. Vårt ansvar har varit att evakuera och spärra av området i närheten, säger polisens presstalesperson Eva-Gun Westford.

Ett stort antal enheter från delar av räddningstjänsten i Skåne bekämpar branden.

– Vi måste lyfta bort eller försöka riva takkonstruktionen för att komma åt och släcka ordentligt. Problemet vi har nu är brandspridningen neråt i byggnaden. Det är någonstans mellan 30-40 lägenheter som kan bli drabbade, sa Christer Ängehov, till Sydsvenskan under fredagsmorgonen.

Efter att alla boende evakuerats hade polisen svårt att locka fram en skrämd katt som var kvar i en av lägenheterna. En polispatrull återvände då in i fastigheten och lyckades till slut undsätta katten.

Under morgonen har flera gator i området spärrats av under släckningsarbetet:

• Västra Rönneholmsvägen, från Edward Lindahlsgatan till Carl Gustafs väg

• Kronborgsvägen, från Tuborgsgatan till Carl Gustafs väg.

• Maribogatan och Tuborgsgatan är avstängda.

De boende har evakuerats till en skola i närheten. Personal från Malmö stad finns på plats.

"För dem som behöver samtalsstöd finns Malmö stads stödtelefon 040-34 92 92 eller kontakt via stodcentrum@malmo.se.", skriver Malmö stad på sin hemsida.

Klockan 15.45 meddelade polisen att man fortfarande arbetar på platsen. På grund av rasrisk och för att underlätta framkomligheten för räddningstjänsten har ett tiotal parkerade fordon flyttats med hjälp av bärgare.

"Fordonen är i första hand flyttade till gator i närområdet. Polisen har nått eller försökt nå fordonens registrerade ägare för information om flyttningarna", skriver polisen på sin hemsida.

Under lördagen fortsatte släckningsarbetet. Det är ännu oklart om och när de boende kan flytta hem igen.

Publicerad 14 June 2019 07:11