Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö tidigt på tisdagsmorgonen. Timmen tidigare hade polis larmats till en sprängning i Rosengård.

Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö tidigt på tisdagsmorgonen. Timmen tidigare hade polis larmats till en sprängning i Rosengård. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Dubbla sprängdåd skakade Malmö i natt: "Som en krigszon"

Entrédörr till nattklubb sprängdes bort

MALMÖ. Med mindre än två timmars mellanrum exploderade två sprängladdningar under natten. Entrén till en trappuppgång i Rosengård förstördes och timmen senare small det till vid en nattklubb i centrala Malmö.

Av
Andreas Holm

– Det blir som en krigszon. Nu har vi haft flera skjutningar i går och två bomber i natt. Jag har börjat titta på ett nytt boende nu. Jag flyttar ifrån den här stan, jag ska inte bo kvar, säger ett vittne till Kvällsposten.

Ett stort antal personer vaknade och hörde nattens explosioner. Vid klockan 02.07 exploderade en entré till en trappuppgång i ett flerfamiljshus på Rosengård. Dörren ska ha sprängts bort och flera rutor krossats. Timmen senare, vid 03.17 inträffade en ny sprängning vid en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö.

Platserna spärrades av och nationella bombskyddet och polisens tekniker har arbetat hårt under natten.

I nuläget är det oklart om det finns några kopplingar mellan dåden.

– Det är helt omöjligt att bedöma just nu. Men det är ingenting vi ser i nuläget, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen, till Aftonbladet.

Enligt polisen ska inga personer skadats. Däremot har fasaden till fastigheten på Adelgatan och entrén till flerfamiljshuset i Rosengård fått skador. Vid 06.30-tiden hävdes avspärrningarna vid flerfamiljshuset i Rosengård.

Nationella bombskyddet på plats efter explosion i en portuppgång på Von Lingens väg i Rosengård.

Nationella bombskyddet på plats efter explosion i en portuppgång på Von Lingens väg i Rosengård. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Sprängdåden inträffade bara timmar efter flera skottlossningar i Malmö, bland annat på Bellevue där en man sköts till döds under måndagen och en man sköts i båda benen efter att ha varit hotfull mot polis och allmänhet på Malmö centralstation.

Publicerad 11 June 2019 07:15