Olympic Day på Ribbban brukar locka tusentals barn från hela Malmö.

Olympic Day på Ribbban brukar locka tusentals barn från hela Malmö. Foto: Privat

Barn kan prova på 28 sporter under en helg

Olympic Day hålls på Ribban för sjätte året

MALMÖ.

Klättring, skateboard och boxning är några av 28 sporter som barn kan prova på under Olympic Day. I år hålls den den 7– 9 juni vid T-bryggan på Ribban. Det är ett arrangemang som brukar locka tusentals barn från hela Malmö.

Rodd, tennis, brottning samt olika kamp- och bollsporter är några andra olympiska sporter som barn kan prova på gratis tillsammans med lokala idrottsföreningar under Olympic Day. Den 7 juni är det öppet för skolklasser, cirka 700 elever från tio skolor runt om i Malmö kommer att delta. Helgen den 8–9 juni, klockan 11–18, är det öppet hus för allmänheten. Evenemanget riktar sig primärt till skolbarn upp till tolv år.

– Men kommer det någon 15-åring som vill testa på är det ok, säger Tom Krantz, projektledare Olympic Day Malmö.

Han är kanotist och deltog i OS i Atlanta 1996. Besökarna får också tillfälle att möta några andra olympier. I år finns även boxaren Anna Laurell Nash, sportskytten Nathalie Larsson, brottaren Jalmar Sjöberg och skridskoåkaren Johan Röjler på plats.

Det är ett bra tillfälle att prova på olika sporter och kanske hitta någon som man vill utöva.

Det är ett bra tillfälle att prova på olika sporter och kanske hitta någon som man vill utöva. Foto: Privat

Arrangemanget brukar locka många besökare.

– Det har varit väldigt populärt redan från första året och det brukar vara cirka 6 000 barn i omlopp under helgen. Antalet besökare är väldigt väderberoende, något år var vi uppe i nästan 10 000 barn under en helg, säger Tom Krantz.

Syftet är att få barn att röra på sig och hitta glädjen i att utöva en sport.

– Föräldrarna slipper att åka till flera olika ställen för att barnen ska prova på en sport, här har man allt samlat på ett ställe.

Föreningarna som deltar kan också märka av publikanstormingen.

– De kan få 10-15 nya medlemmar. Kanotklubben, som tyvärr inte kan vara med i år, brukar få fulltecknat på sina kanotkurser direkt efter Olympic Day.

Olympic Day är en rikstäckande idrottsturné som genomförs av lokala aktörer i samarbete med Sveriges olympiska kommitté. I Malmö är det ett samarrangemang mellan Malmö stad, Olympiska kommittén och Skåneidrotten.

Publicerad 06 June 2019 00:00