Falska kronofogdar och inkassoföretag har lurat ett antal åldringar i maj.

Falska kronofogdar och inkassoföretag har lurat ett antal åldringar i maj. Foto: MOSTPHOTOS

Falska kronofogdar lurar åldringar på hundratusentals kronor

Värst drabbade lurades på 650 000 kronor

SKÅNE.

Falska kronofogdar och indrivare från inkassoföretag är de kriminellas nya sätt att lura åldringar. Under maj månad har många drabbats, varnar Robert Loeffel som är presstalesperson för polisen i region syd.

Av
ANDERS G BERGQUIST

– Bedragarna har flera fall i Malmöområdet i maj ringt upp äldre personer i 80-90 års åldern och påstått att de har räkningar som löpt ut eller har fått skulder till olika företag. Bedragarna försöker få de äldre att logga in på sina Internetbanker så att bedragarna skall komma åt inloggningsuppgifterna, berättar Robert Loeffel.

För ett par veckor sedan lurades en kvinna i Malmö på 85 000 kronor. Bedragarna sa att de ringde från ett tidningsföretag och att en prenumerationsavgift var på väg till kronofogden. Om hon bara lämnade sina uppgifter skulle de dra avgiften och kvinnan skulle slippa hamna hos kronofogden.

Kvinnan lämnade uppgifterna, men bankens säkerhetssystem stoppade överföringen. Därför slapp hon att bli av med några pengar.

Svea ekonomi är ett av de företag som ofta har nämnts i samband med bedrägerierna. De har inget som helst med bedrägerierna att göra, men bedragarna använder deras namn eftersom det är ett känt varumärke.

En gammal person i Helsingborg är en av dem som drabbats av Svea Ekonomi-bedragarna.

Hen loggade in på sin bank och på så sätt kunde bedragarna föra över 650 000 kronor.

– Polisens uppmaning till alla som får olika sorters telefonsamtal med uppamning att identifiera sig eller logga in på sina Internetbanker är att ALDRIG logga in på sin bankdosa eller mobila bank ID på uppmaning av någon annan. Polisanmäl alltid om du utsätts för bedrägeriförsök, förklarar Robert Loeffel.

Publicerad 31 May 2019 14:05