Den 10 juli börjar cykelfärden till Kiruna.

Den 10 juli börjar cykelfärden till Kiruna. Foto: Privat

De cyklar hela vägen till Kiruna

"Kan vi cykla till Kiruna, kan andra cykla till jobbet"

MALMÖ.

I sommar cyklar Oliver Kihlberg, 19 år, och Daniel Jansson, 18 år, hela vägen till Kiruna. Den 180 mil långa sträckan tillrättaläggs på en tandemcykel och beräknas ta tre veckor.

Av

– Förra sommaren tog vi våra mammors gamla damcyklar och cyklade till Göteborg på tre dagar. Då sa vi att nästa år cyklar vi till Kiruna, för det är så långt man kan komma i Sverige, säger Daniel Jansson.

Men den här gången blir det inte på damcyklar utan en tandemcykel, lånad av en sponsor.

– Vi fick cykeln i tisdags i förra veckan och sedan dess har vi cyklat med den varje dag för att vänja oss vid den, säger Daniel Jansson.

Han och Oliver Kihlberg beskriver sig som två sportfånar. Förutom att spela i FC Bellevues A-lag cyklar de till gymnasieskolan varje dag från sina respektive hem i Limhamn och Vintrie. Äventyr står också högt i kurs hos dem.

– På höstlovet körde vi ensamma genom 15 länder i Europa. Vi har ett äventyrskonto på instagram, the2roadtrippers, där man kan följa våra äventyr.

Den 10 juli bär det av mot Kiruna. De hoppas att deras cykelfärd kan inspirera andra att välja cykeln framför bilen.

– Om vi gör något sådant här kanske det får andra att tänka till.Kan vi cykla till Kiruna, kan andra cykla till jobbet. Vi vill också visa att istället för att sitta hemma hela sommaren kan man uppleva härliga Sverige på cykel.

De har sponsorer till cykelresan.

– Att hitta sponsorer har varit ganska lätt. Men vi saknar fortfarande en del pengar, till utrustning land annat, säger Daniel Jansson.

Vad tror du blir tuffast med cykelfärden?

– Det är nog att det kan bli jobbigt att hela tiden fortsätta cykla.

Kommer det att bli fler cykelturer?

– Ja, det kommer det säkert att bli. Vi planerar att göra nya äventyr hela tiden.

Publicerad 17 May 2019 00:00