Carina Kristensen och Alicia.

Carina Kristensen och Alicia. Foto: Privat

Carina skriver om att ha ett annorlunda barnbarn

"Jag älskar Alicia precis som hon är, men är ledsen för allt som hon inte kommer att få uppleva"

LIMHAMN.

Carina Kristensen är mormor till Alicia, som föddes med en flerfunktionsnedsättning. Livet ställdes på ända och Carina Kristensen kände sig väldigt ensam om sin situation. Elva år senare, varav sju som Alicias personliga assistent, ger hon ut en bok om livsresan med Alicia.

Tre månader gammal fick Alicia sin ovanliga diagnos, som innebär att hon har en flerfunktionsnedsättning.

– Jag letade efter andra i samma situation men hittade bara en enda bok som handlade om att ha ett annorlunda barnbarn. Man blir ju väldigt uppfylld av att ha ett barnbarn med funktionsnedsättning, man behöver prata och älta. Vi pratade mycket om det inom familjen, men jag ville inte belasta min dotter för mycket. Och det var svårt att prata med andra, för de förstod inte.

Hon fortsätter:

– Den första tiden vändes livet upp och ned, men sedan gick resan vidare och blev något annat.

Den resan skildrar hon i boken, ”Att göra skillnad– som mormor till ett annorlunda barnbarn”. Carina Kristensen blev personlig assistent för Alicia när hon var fyra år. Något som gjort att de kommit varandra väldigt nära. Att vara personlig assistent innebär att vara ett språkrör, vilket är en viktig förutsättning för att Alicia ska tillägna sig ett språk, menar Carina Kristensen. Barn och kommunikation ligger henne varmt om hjärtat och är det som hon arbetat med tidigare, bland annat som specialpedagog på en skola med barn med autism och för förskolebarn med språkstörning.

Med boken vill hon förutom att dela med sig av sina erfarenheter även öka förståelsen för människor med funktionsnedsättningar.

– Många tänker att de inte kan så mycket och det kan ju se ut så. Men jag ser hur Alicia kämpar varje dag. Och hon får inget gratis, varenda litet steg måste hon kämpa för.

Det finns förstås en stor sorg över sitt barnbarns svårigheter och begränsningar.

– Jag älskar Alicia precis som hon är, men är ledsen för allt som hon inte kommer att få uppleva. Det känns så orättvist.

Fotnot. Allt överskott för boken går till inköp av en specialcykel till Alicia.

Publicerad 17 May 2019 08:33