Den anställde föraren på postterminalen ska ha stulit över 40 paket med elektronikvaror värda över två miljoner kronor. I hans bostad hittades flera hundratusen kronor i kontanter som misstänks komma från försäljning av stöldgodset. En större mängd hittades hemma hos en person som ska ha haft affärer ihop med föraren. Båda åtalas nu i Malmö tingsrätt.

Den anställde föraren på postterminalen ska ha stulit över 40 paket med elektronikvaror värda över två miljoner kronor. I hans bostad hittades flera hundratusen kronor i kontanter som misstänks komma från försäljning av stöldgodset. En större mängd hittades hemma hos en person som ska ha haft affärer ihop med föraren. Båda åtalas nu i Malmö tingsrätt. Foto: Polisen

Anställd stal paket för 2,5 miljoner

Avslöjades genom kamerövervakning och konversationer på Facebook

MALMÖ.

Under ett halvårstid plockade mannen på sig 43 paket med elektronikvaror från sitt arbete på Postnords paketterminal. Varor till ett värde om över 2,5 miljoner kronor stals. Nu åtalas mannen i 20-årsåldern för grov stöld.

Av
Andreas Holm

Vid 19 tillfällen från september 2018 fram till 7 februari i år ska mannen , som varit anställd på postterminalen som distributionsförare, stulit 43 paket från olika elektronikföretag som adresserats till främst butiker på Mobilia köpcentrum. Han ska sedan har sålt eller lämnat över godset till en man i 30-årsåldern som även han åtalas av Malmö tingsrätt för grovt häleri.

Genom telefonanalyser och konversationer på Facebook har männen kunnat knytas till brott. Bland annat ska den yngre mannen skrivit: "Kommer nog kunna fixa mycket mer nu, är det något speciellt du vill ha?"

Svar från den äldre: "iPhone lurar. Dom utan sladd. Ja klart telefoner oxå.", som senare skriver "Jag köper 1 000 mobiler. Om du kan fixa en hel lastbil köper dom."

Postnord ska ha fattat misstankar mot sin anställde och började spana på honom efter att en utredning om de försvunna paketen hade inletts. På övervakningskameror kunde de se hur mannen lastade varor från olika vagnar in i en lastbil. Han ska enligt åtalet sedan kört godset till en träningslokal i Malmö där paketen förvarats i väntan på försäljning.

– Det här tillvägagångssättet är återkommande att NN tittar igenom vagnar på morgonon och att vagnarna han tittar i är vagnar han inte ska hantera, säger en av Postnordanställd i förhör.

Den åtalade hävdar att det händer att paket placeras fel och att han därför brukar kontrollera och i vissa fall packa ur felsorterade försändelser. Han erkänner i polisförhör att han tagit några paket på grund av hot från en person som velat ha mobiltelefoner, men inte till ett värde av två miljoner kronor. Han berättar även att han senare fått kontakt med en man på Facebook som han sålt elektronikvaror till.

– Jag tog ett paket öppnade det såg vad som fanns i dem [...] hämtat paketet och skrivit ner vad som fanns i dem och sen antingen direkt eller någon dag senare skrivit till han jag har liksom och så har han gett mig ett pris för vad jag vill ha för dem, berättar mannen i ett förhör.

Vid en husrannsakan i den yngre mannens bostad i Bunkeflostrand ska polisen ha hittat 327 000 kronor i kontanter. Pengar som mannen hävdar kommer från kasinovinster. I den äldre mannens bostad ska flera av de stulna elektronikvarorna, bland annat datorer, mobiltelefoner och surfplattor förvarats.

Distributionsföraren ska även haft en förteckning på sin mobil över det gods som försvunnit. En lista som även skickats vidare till köparen i 30-årsåldern.

Förhörsledare: Kan du ge någon förklaring till hur det kommer sig att det du har skrivit ner stämmer exakt överens med innehållet i kollina, om det nu är så att du inte har tagit dem?

– Det är ju vanliga sorters telefoner, så det är inget konstigt.

Så du menar att det bara skulle vara ett sammanträffande att du samma dag som det försvinner paket från Postnord skriver ett meddelande till NN med exakt samma innehåll som försvann?

– Ja.

De drabbade företagen yrkar att de åtalade tillsammans ska betala totalt 1 914 170 kronor jämte ränta i skadestånd.

Publicerad 17 May 2019 12:14