På en av filmerna syns hur en 85-årig kvinna i rullstol puttas i väg längs korridoren samtidigt som pojken vinkar till henne. Bilderna har inget med det aktuella fallet att göra.

På en av filmerna syns hur en 85-årig kvinna i rullstol puttas i väg längs korridoren samtidigt som pojken vinkar till henne. Bilderna har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Ritzau Scanpix/Adobe Stock

Tonåring förnedrade svårt sjuka kvinnor på boende

Domstol: Ville verka "cool" inför vänner

MALMÖ. Tonårspojken anställdes för att ta hand om svårt sjuka människor på ett privat vårdboende i Malmö. I stället förnedrade han två av vårdtagarna och spelade in allt med sin mobiltelefon.

Det var förra sommaren som den då 17-årige pojken fick sommarjobb på det aktuella boendet genom Malmö stads satsning ”Ung i sommar”. Historien rullades upp efter att en bekant till tonårspojken mottagit två filmer via appen Snapchat och kontaktat polisen.

I det ena fallet syns hur pojken hissar upp en 88-årig kvinnas säng så att hon inte kan komma ner. När kvinnan ber om hjälp säger pojken åt henne att hålla tyst och visar fingret.

På den andra sekvensen syns hur en 85-årig kvinna i rullstol puttas i väg längs korridoren samtidigt som pojken vinkar till henne.

I förhör har pojken uppgett att han var den ”snällaste personen” på boendet och skyller sitt beteende på att vårdtagarna varit bråkiga.

Malmö tingsrätt köper inte förklaringen och dömer honom för ofredande. Domstolen anser att pojkens handlingar är kränkande och att han har utnyttjat målsägandens skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig.

”Enligt tingsrättens mening kan det också hållas för visst att han agerat som han gjort i syfte att verka cool inför åtminstone en av sina kompisar”, står det att läsa i domen.

Med hänsyn till pojken låga ålder stannar påföljden vid ungdomsvård.

Publicerad 14 May 2019 11:41