Många tjejer slutar med e-sport redan i tioårsåldern, något som Female Legends vill ändra på.

Många tjejer slutar med e-sport redan i tioårsåldern, något som Female Legends vill ändra på. Foto: Pressbild

E-sportläger för tjejer hålls – för att få ett jämlikt e-sportande

Vill stötta unga tjejer att ägna sig åt e-sport

MALMÖ.

Female Legends första träningsläger i e-sport går av stapeln under påsklovet. Under tre dagar får de 36 deltagande tjejerna chansen att spela Overwatch i lag och tränas av erfarna coacher. Samtidigt hålls workshops för att bena ut problematiken kvinnor upplever i e-sportvärlden.

”E-sporten är en av de få sporter där tjejer och killar, i teorin, kan spela på lika villkor. Tyvärr är verkligheten en annan, något Female Legends vill ändra på. Lägret är det första av sex stycken i projektet Framtidens E-sport. Förutom att stötta unga tjejer som vill ägna sig åt e-sport, vill Female Legends även lokalisera de problemfaktorer som skiljer den manliga och kvinnliga spelupplevelsen åt”, skriver man i ett pressmeddelande.

Lägret arrangeras i samarbete med Inet, Scandic, Sverok och Malmö E-sport på Scandic Segevång den 18-21 april. Deltagarna, tjejer mellan 13– 26 år, blir på plats indelade i lag för att träna och tävla tillsammans. I avsikt att öka tillgängligheten är avgiften bara 200 kronor, då ingår mat, boende och resa inom hela Sverige Målet är att deltagarna ska komma därifrån som bättre spelare med ett större nätverk, samtidigt som de fått bidra med sina egna erfarenheter av klimatet inom e-sporten.

Den ideella föreningen Female Legends är finansierat av Allmänna Arvsfonden. Målet med projektet är att ta reda på varför så många tjejer slutar spela och e-sporta i tio-årsåldern. Det treåriga projektet samarbetar också med Högskolan i Skövde för att sammanställa en handbok för jämlik e-sport.

Publicerad 13 April 2019 00:00