Anna Kosztovic, Jonas Angermind, Glen Sjögren och Jonas Karlberg.

Anna Kosztovic, Jonas Angermind, Glen Sjögren och Jonas Karlberg. Foto: Åse-Marie Nilsson

Slutskjutet i Malmö: "Vi vill inte att ni ska dö"

Tolererar inte att man löser konflikter med våld

MALMÖ.

Sedan oktober har det skett fem skjutningar mot person, varav en med dödlig utgång. Det är en drastisk minskning mot tidigare och polisen ser ett samband med deras satsning Sluta skjut. Samtidigt sitter 31 personer häktade för grova våldsbrott.

Satsningen Sluta skjut, som går ut på att minska och förebygga dödligt och grovt våld, har varit i gång ett år. Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, Malmö stad, kriminalvården och civilsamhället. I oktober hade man ett första möte, ”call-in”, med kriminella, under torsdagen ett andra. De kallas inom ramen för frivården och behöver inte vara de mest kriminella eller våldsamma, utan är kallade för att föra budskapet vidare till gruppen. De som inte kommer riskerar 15 dagars fängelse.

– Vi ger dem budskapet att vi inte tolererar att man löser sina konflikter med våld, samtidigt som vi sträcker ut en hjälpande hand till dem som vill lämna en destruktiv livsstil, säger Jonas Angermund, kriminalvården.

De som inte är aktuella i frivården söks upp på gatan eller får hembesök.

– De får samma budskap som vid ”call-in” det vill säga att det är nya regler i stan, om någon utför våld får det konsekvenser. Och att vi vill inte att ni ska dö, ni kan få hjälp, säger Glen Sjögren, kommunpolis och koordinator i Sluta Skjut.

Trycket ska öka både inifrån gruppen och utifrån.

– Uppmärksamheten från oss är ”bad business”, det blir svårt att fortsätta med kriminell verksamhet. Vi rapporterar dem för allt, vi har gjort ett 100-tal riktade kontroller sedan oktober, från trafikbrott till grövre brott, säger Sjögren.

Andra myndigheter ökar också sitt fokus på de aktuella personerna, bland andra Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Samtidigt jobbar man med att stoppa nyrekryteringar till kriminella gäng, bland annat med orosanmälningar. Anledningen till att Sluta skjut har gett resultat är det goda samarbetet, menar Glen Sjögren.

– Jag har jobbat som polis ute på gatan i 20 år och jag har aldrig sett att samverkan mellan olika myndigheter fungerat så bra som nu. Jag tror att vi är ledande i Sverige, säger Glen Sjögren.

Många kriminella uppger själva att de är trötta på skjutandet.

– De vi möter säger ”tack, vi är trötta på skjutningarna vi också. Detta borde ni ha gjort för länge sedan”, säger Glen Sjögren.

Socialtjänsten möter samma reaktion.

– Hittills har vi varit i kontakt med 20 personer. Det är en lång process att lämna ett kriminellt liv, så det handlar om allt från motivationssamtal på telefon till hembesök till boende på annan ort, säger Anna Kosztovics, socialtjänsten.

Att många är frihetsberövade just nu har också bidragit till det minskade antalet skjutningar.

– 31 är häktade för grova våldsbrott och två stora mordrättegångar pågår just nu, säger Jonas Karlberg, gruppchef grova brott på Malmöpolisen.

Status grova brott i Malmö

  Totalt 99 häktade

  31 häktade gällande grova våldsbrott

  30-tal frihetsberövade tongivande kriminella i pågående utredningar

  Två pågående mordrättegångar (Censorsgatan 2016 och Lektorsgatan 2018)

  20-tal pågående grova brottsutredningar med goda utsikter för åtal

  Åtta kriminella har utlämnats till Spanien misstänkta för grova våldsbrott där

  Sedan första call-in i oktober 2018 och 31mars har det skett fem skjutningar mot person, varav en med dödlig utgång och 80 olagliga vapen har tagits i beslag.

Källa: Polisen

Publicerad 05 April 2019 00:00