En 51-årig man döms till fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning.

En 51-årig man döms till fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning. Foto: Patrik Svedberg

Rattfull 51-åring döms till fängelse: "Dreglade och luktade sprit"

Mannen körde onykter och utan körkort

ARLÖV/MALMÖ. Två gånger under kort tid körde den körkortslöse 51-åringen rattfull. Han ska även ha kört på en person och lämnat platsen. Nu döms mannen till fängelse av Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

Vid två tillfällen förra året valde 51-åringen att köra bil under berusning med omkring två promille alkohol i blodet. Vid ett tillfälle väcktes han när han sov ruset av sig i sin bil i Arlöv. En pojke och hans pappa uppmärksammade den livlöse föraren och trodde att han behövde hjälp. Efter att flera gånger försökt få liv i mannen som sov ruset av sig, så vaknade föraren till sist. Så fort han vaknade startade han bilen och gasade iväg.

– Han sov, kunde inte prata riktigt, dreglade och luktade sprit, har pappan uppgett i förhör.

Vid ett annat tillfälle körde 51-åringen på en man i centrala Arlöv, som slog händerna i motorhuven och ramlade bakåt på marken. Personen skadades inte allvarligt och kunde ställa sig upp. Ut ur bilen for den fulle föraren som enligt åtalet genast började att skrika.

– Mannen är full och tokig, uppger fotgängaren i ett förhör och berättar att mannen sedan körde därifrån.

Det visade sig att männen var bekanta med varandra och den påkörde mannen kunde peka ut vem mannen var och vart han hade kört. Han greps av polis 500 meter från olycksplatsen och uppträdde enligt polisen "förvirrat" och "luktade sprit".

Malmö tingsrätt ställer det utom rimligt tvivel att mannen, som förekommer i femton avsnitt i belastningsregistret, gjort sig skyldig till två fall av grovt rattfylleri och olovlig körning. Enligt domen framgår att mannen mycket väl visste att han saknade körkort, men trots det kört bil i över tjugo år.

Däremot frikänns han från åtalspunkten om smitning från trafikolycksplats, då den påkörde kunde berätta var föraren befann sig.

51-åringen döms till två månaders fängelse. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Publicerad 05 April 2019 06:00