Foto: Creatice Commons/Flickr

Malmöbor uppmanas att hålla rent

"Vi får mindre problem med råttor och fåglar och underhållsbehovet minskar"

TYGELSJÖ.

Härom söndagen städade Tygelsjöbor själva upp i sin by. Nu tar Malmö stad också krafttag mot nedskräpningen.

Av
Markus Celander

Bland annat har fastighets- och gatukontoret under hösten 2018 mätt skräpet för att kunna förebygga och motverka nedskräpningen.

I mätningen valdes platser ut där många människor är i rörelse dygnet runt.

Det som stack ut i mätningen var den höga förekomsten av fimpar och tuggummin på Södertull och Möllevångstorget

I ett pressmeddelande ger Tobias Nilsson, avdelningschef på fastighets- och gatukontoret, några tips på vad man själv kan göra:

– Är en papperskorg full eller en plats skräpig så hör av dig till Malmö stads kontaktcenter, 040-34 10 00, och berätta. Kontaktcenter har direktkontakt med vår personal och försöker åtgärda så fort som möjligt.

– Som fastighetsägare och villaägare är du ansvarig för att hålla efter din tomt och din trottoar. Skräp har en tendens att blåsa iväg och kan hamna på platser där Malmö stad eller någon annan ansvarig precis har gjort fint.

– Skräpet kommer inte att minska, utan snarare att öka, då vi kommer att bli allt fler Malmöbor samtidigt som vi förtätar. Vinsterna med att ännu fler verkar och engagerar sig i att Malmö ska vara en ren och fin stad är många. En skräpfri stad är bra för trygghetsupplevelsen, vi får mindre problem med råttor och fåglar, underhållsbehovet minskar och ännu fler tar hand om sitt skräp.

Malmö stad kommer bland annat att fortsätta sina skräpmätningar samt sätta upp fler papperskorgar, även sådana med askkoppar.

Publicerad 03 April 2019 10:40