John Roslund (M).

John Roslund (M). Foto: Charlotte T Strömwall

Hemlösheten: "Det är socialdemokraterna som skapat detta problem"

John Roslund (M) bemöter kritiken från S angående boende för hemlösa i Limhamn

LIMHAMN.

Socialdemokraternas ambition att bygga ett helt bostadskvarter i Limhamn för hemlösa är ännu ett exempel på hur S skapar klyftor i Malmö, menar John Roslund (M). "Att se i Lokaltidningen Limhamn hur Sedat Arif försvarar hyresavtalet med Skånska Strand är helt absurt", säger han.

Av
Markus Celander

Det var i en intervju i Lokaltidningen Limhamn nyligen som Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, försvarade det hyresavtal som för snart två år sedan tecknades mellan den rödgröna kommunstyrelsen och fastighetsbolaget Skånska Strand.

Enligt detta avtal skulle Malmö stad under initialt 20 år betala 340 miljoner kronor till Skånska Strand, som ägs av ett holdingbolag på Cypern. Avtalet har ogiltigförklarats i både förvaltningsrätten och kammarrätten då det av domstolarna anses bryta mot lagen om offentlig upphandling, LOU.

Moderaterna har hela tiden riktat skarp kritik mot projektet, och exempelvis John Roslund, andre vice ordförande i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, har påtalat det ironiska i att S står bakom ett avtal där skattepengar går till ett holdingbolag på Cypern – ett sätt för företag att undvika beskattning i Sverige.

I Lokaltidningen Limhamn sa Sedat Arif att M inte är ett parti som gjort sig känt för att förespråka skattemoral, och dessutom sprider företrädare för M felaktiga uppgifter om projektet: ”… att där skulle behövas vakter eftersom det är farliga människor som kommer att bo där... Det Moderaterna gör är att öka känslan av otrygghet i Limhamn när de sprider sådana uppgifter”.

John Roslund:

– S i Malmö bröstar upp sig om att de är emot vinster i välfärden för att nästa ögonblick tycka att det är utmärkt under deras premisser. De gör sig lustiga över att vi i detta fall reagerar på vinster i välfärden, och visst, vi har aldrig ifrågasatt vinster i välfärden, men det som är upprörande här är att skattepengar som ska hjälpa de mest utsatta går till skattefiffel.

Att företrädare för M skulle ha sagt att det rör sig om ”farliga” personer som skulle bo på hemlöshetsboendet är inget som John Roslund känner igen.

– Däremot har jag hört från tjänstemän att det kunde bli aktuellt med vakter i området.

Socialdemokraterna menar att domstolarna ogiltigförklarat hyresavtalet på fel premisser – en initial diskussion mellan Malmö stad och Skånska Strand om att ett LSS-boende skulle uppföras på den aktuella fastigheten. Detta var dock ej längre var aktuellt, men dialogen har funnits kvar i handlingarna. Enligt S och Skånska Strand har det ej heller explicit varit tal om ett uppföra specifikt ett boende för hemlösa.

– Nonsens, säger John Roslund.

– Två instanser har nu dömt emot dem, menar S att vårt rättssystem inte fungerar? Då är man riktigt farligt ute. Har man läst domen är det väldigt tydligt i bevisen att man haft en mailkonversation om utformningen av boendet och jo, man ville ha samtliga 133 lägenheter till hemlöshetsboende. Jag var med i hela beslutsturen i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Både Sofia Hedén (s), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, och Sedat Arif, har sagt i Lokaltidningen Limhamn att Moderaternas kritik egentligen handlar om att de inte tar ansvar för hemlöshetsproblematiken i Malmö.

John Roslund:

– Saken är ju den att det är socialdemokraterna som har skapat detta problem, inte Moderaterna. Vi tar ansvar genom att arbeta för att Malmö stad slutar signalera att Malmö är ett bidragsparadis för människor som inte kan försörja sig själva. Oftast handlar det om anhöriginvandrare där Malmö står med öppna armar samtidigt som man skapar en situation där Malmöbornas barn får allt mer begränsade möjligheter att kunna flytta hemifrån.

– Det enda socialdemokraterna lyckas med är att skapa klyftor på riktigt när endast barn med rika föräldrar har möjlighet att flytta hemifrån eftersom de har pengar till att köpa en bostad.

Publicerad 03 April 2019 16:15