Hedvig Krona tycker att det är kul att så många vill göra något för närmiljön.

Hedvig Krona tycker att det är kul att så många vill göra något för närmiljön. Foto: Privat

Hedvig är trött på skräpet – startar skräpplockargrupp

Har bett Malmö stad om hjälp med verktyg

MALMÖ. Hedvig Krona och hennes man har plockat skräp under sina promenader ända sedan de flyttade till Käglinge. Hon ville stämma av intresset på Facebook för en mer en mer organiserad skräpplockning i Oxie. Responsen blev stor.

– Det är jätteroligt att se att många vill göra något för sin närmiljö, säger hon.

Kollektiv skräpplockning är inget främmande för henne.

– Jag växte upp i Stockholm och där hade vi några städdagar per termin. Som barn tyckte jag att det var kul. När vi flyttade till eget hus i Käglinge upptäckte jag att det var rätt när jag var ute och gick att det var.

Hon kontaktade Malmö stad för att få lite stöd i skräpplockandet.

– De sa att de vanligen inte ger det, men de tyckte att det var ett bra initiativ, så jag fick två skräpplockarverktyg.

I helgen när Hedvig Krona och hennes man var ute och plockade skräp fick de flera positiva kommentarer. Då föddes idén att det kanske fanns ett intresse i Käglinge och Oxie att med gemensamma krafter plocka skräp. Hon la upp en förfrågan på en lokal Facebook-sida för att stämma av intresset. På drygt ett dygn hade ett 60-tal sagt sig vilja vara med.

– När jag märkte responsen kontaktade jag Malmö stad. Jag vill framför allt ha hjälp med plockverktyg, det är inte meningen att folk ska plocka med händerna, och med att forsla bort skräpet. I nästa vecka har jag telefonmöte med ansvarig på Peab för Oxies skräpplockning, vi får se vad de kan stödja oss med. Jag har även skapat en Facebokgrupp för intresserade.

En tanke är att man ska samlas några timmar varje månad.

– Min pappa berättade att när han var engagerad i skräpplockardagar i Stockholm kunde man avsluta med korvgrillning. Även här skulle man kunna avsluta skräpplockningen i en park, med något trevligt.

Publicerad 20 March 2019 06:00