Joumana Haddad, poet från Libanon som gästar Skissernas museum.

Joumana Haddad, poet från Libanon som gästar Skissernas museum. Foto: Christian Als

Poesi från hela världen firas i veckan

Lyriska dagar i Malmö och Lund

MALMÖ. 19 – 21 mars 2019 firas Världspoesidagen i Malmö och Lund med internationella gäster från hela världen, uppläsningar och samtal.

Av
Elisaveta Gräsbeck

På Skissernas museum i Lund möts poeterna Joumana Haddad från Libanon och Alberto Ruy Sánchez från Mexiko. Klockan 14 idag håller de ett samtal inför publik om bland annat erotiken som kompass för att orientera sig i historia, konst och religion.

Jila Mossaed är en Iranskfödd poet och författare som nyligen blev ledamot i Svenska Akademien. Klockan 17 i eftermiddag gästar hon konsthallen i Malmö i samtal med poeten och översättaren Lasse Söderberg.

Klockan 19.30 blir det poesikväll på backarna då kvarterspuben Mässingshornet i Kirseberg öppnar dörrarna för publik och poeter som vill träffas och prata poesi. Ett flertal Malmöpoeter kommer att uppträda under kvällen och läsa sina dikter på scen.

På onsdag 20/3 är det dags för en så kallad lyrisk triangel på bokhandeln och antikvariatet Anti, Drottninggatan 6c i Malmö. Klockan 18 kommer Rachael Boast, Nikola Madzirov och Agnes Gerner och diskuterar europeisk poesi med utgångspunkt bland annat i deras hemländer Storbritannien, Makedonien och Sverige.

Poesidagarna avslutas på torsdag 21/3 klockan 17.30 på stadsbiblioteket i Malmö. För de som har missat poesin i veckan finns det här en möjlighet att lyssna till poeter när de läser sina egna verk. I år får biblioteket besök av poeter från Sverige, Makedonien, Storbritannien, Libanon och Mexiko.

Publicerad 19 March 2019 11:16