Hjärtläkaren och kirurgen Henrik Bjursten berättade om hjärtklaffsjukdomen aortastenos.

Hjärtläkaren och kirurgen Henrik Bjursten berättade om hjärtklaffsjukdomen aortastenos. Foto: Cia Zingmark

Många ville lyssna på föredrag om okänd hjärtklaffsjukdom

LIMHAMN.

På Kronans Apotek i Limhamn uppmärksammades okända hjärtklaffsjukdomen aortastenos i veckan. Närmare 70 intresserade Malmö- och Limhamnsbor hade bänkat sig för att lyssna på föredrag av hjärtläkaren och kirurgen Henrik Bjursten från Lunds universitetssjukhus.

På plats var även Leif Redestig från Landskrona som i 60-årsåldern har opererats för aortastenos på Lunds universitetssjukhus. Han fick den nyare tekniken som sker genom att man får en ny hjärtklaff som förs upp via kateter via ljumsken i stället för det större ingreppet som sker genom att öppna upp bröstkorgen. Ingreppet innebar att han kunde gå hem från sjukhuset bara efter någon dag istället för längre sjukhusvistelse som är det vanliga vid större ingreppet.

– Jag fick plötsligt en dag förra året svårt och tungt att gå uppför trappor. Tack var att jag sökte läkare till slut upptäckte de aortastenosen, som är en åderförkalkning av hjärtklaffen. Jag fick en ny hjärtklaff via ljumsken. Det större ingreppet hade jag aldrig klarat eller orkat, säger Leif Redestig.

Idag kan han cykla och promenera igen som vanligt.

Patientföreningen Malmö Hjärtlung, med ordförande Anne-Marie Sjöberg, var på plats och berättade om sjukdomen och om vikten av att röra sig hela livet. Föreningen välkomnade alla till dess motionsaktiviteter. Evenemanget med öppet hus anordnades av patientföreningen Malmö Hjärtlung med stöd av Edwards Lifescience.

Aortastenos är när hjärtklaffarna åderförkalkas. Sjukdomen kan lätt sammanblandas med symtom för vanligt åldrande som trötthet, andfåddhet, yrsel och jobbigt att gå. Aortastenos kan lätt upptäckas av en läkare på vårdcentralen som lyssnar på hjärtat med stetoskop. Om misstanke finns remitteras man vidare till hjärtspecialist för ultraljud och vidare undersökning.

Publicerad 13 March 2019 18:18