Med ett enkelt stetoskop ska läkare på vårdcentralen kunna upptäcka aortastenos på ljudet av hjärtslagen. Bilden är en genrebild.

Med ett enkelt stetoskop ska läkare på vårdcentralen kunna upptäcka aortastenos på ljudet av hjärtslagen. Bilden är en genrebild. Foto: Adobe Stock

Apotek håller öppet hus om allvarlig hjärtklaffsjukdom

LIMHAMN.

Att som äldre bli trött och andfådd är inget ovanligt. Samtidigt gör detta att vården lätt missar hjärtklaffssjukdomen aortastenos. Kronans Apotek på Linnégatan håller därför öppet hus för att informera om den dödliga sjukdomen.

Av
Markus Celander

Aortastenos drabbar främst äldre, men även yngre kan få sjukdomen.

På Kronans Apotek kommer en hjärtläkare och ordföranden för Malmö HjärtLung att berätta om aortastenos, om symptom och vad man kan göra för att upptäcka den i tid. Faktum är att en läkare på en vårdcentral bör kunna upptäcka sjukdomen bara genom att lyssna i ett stetoskop.

Även patienten Leif Redestig, 68 år, kommer att finnas på plats för att berätta om sina erfarenheter av sjukdomen.

Öppet hus på Kronans Apotek på Linnégatan 41 i Limhamn äger rum tisdagen den 12 mars från klockan 11. Representanter från Malmö HjärtLung kommer att finnas på plats fram till klockan 17.

Fakta

Aortastenos är en hjärtsjukdom som uppstår i hjärtklaffarna. Den kännetecknas av att ansamlingar av kalkavlagringar begränsar klaffens förmåga att helt öppna och stänga sig. Källa: Riksförbundet HjärtaLung.

Publicerad 08 March 2019 13:11