Katterna på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Katterna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto. Adobe Stock

Katt dog efter veterinärens miss: ”Raglade fram och trillade ihop”

Fick ingen diagnos

MALMÖ. I februari i år anmälde en kattägare Malmö-veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut. Kvinnan hade sökt hjälp eftersom hennes katt led av konstant diarré och hade börjat magra. Katten ordinerades medicin som enligt matten orsakade anfall och gjorde att djuret fick avlivas.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Enligt veterinären hade katten fel på bukspottskörteln och därför ordinerade han medicin som skulle råda bot på problemet.

Några månader efter veterinärbesöket drabbades katten av anfall. Kvinnan sökte vård hos veterinären igen då katten ”raglade fram och trillade ihop” när den gick.

Veterinären kunde då inte hitta någon anledning till att katten vinglade och efter veterinärbesöket mådde katten fortsatt dåligt.

Ägaren till djuret lyckades därefter inte få tag i samma veterinär igen. Istället vände hon sig till en annan veterinär som tog prov på katten. Provet visade att det inte var något fel på kattens bukspottskörtel. Kort där efter drabbades katten av ett anfall till och fick somna in.

Matten är övertygad om att anfallen som katten drabbats av beror på den felmedicinering som veterinären ordinerat under ett halvår. Hon menar att hennes katt utsatts för onödigt lidande.

Veterinären säger att han behandlat katten korrekt utifrån de symtom som djuret uppvisat och de undersökningar som gjorts. Han säger att katten visade tecken på förbättring när avföringsprov togs. Dessutom ska kattägaren ha ringt och bett om förnyat recept på medicinen, vilket inte borde skett om hon inte tyckte att medicinen hade effekt.

Enligt journalen från kliniken där veterinären arbetar fick katten aldrig en diagnos. Ansvarsnämnden noterar att veterinären haft katten som patient under en längre tid. Nämnden anser att veterinären gjort flera misstag och att han bättre borde ha undersökt orsakerna till kattens avmagring och diarré. Veterinären har varit så försumlig i sin yrkesutövning att han inte kan undgå en disciplinpåföljd, anser ansvarsnämnden. Därför får veterinären en erinran.

Publicerad 01 March 2019 15:59