En ny papperskorg.

En ny papperskorg. Foto: Malmö stad

Malmös papperskorgar ska bli råttsäkra och utrustas med askfat

”63 procent av all nedskräpning i Malmö är fimpar”

MALMÖ.

Nya råttsäkra papperskorgar och tryggare belysning är något av det som ingår i Malmö stads satsning på stadens utemiljöer. Totalt rör det sig om 67 miljoner kronor under tre år.

Under de kommande tre åren ska 1 000 av Malmös totalt 5 000 papperskorgar bytas ut. Den nya papperskorgen är Malmös egna modell.

– Jag brukar lite skämtsamt säga att var man än tittar i samhället, från äldreomsorg och hyresmodeller till papperskorgar, så har vi en Malmömodell. Gatukontoret utvecklade den och fick patent på den för några år sedan, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Papperskorgarna är utformade så att det är svårt för fåglar och råttor att ta sig in. Dessutom är korgarna lättare att tömma, vilket är en fördel ur arbetsmiljösynpunkt. Men det absolut viktigaste är att de är utrustade med ett askfat på taket, menar Andreas Schönström.

– 63 procent av all nedskräpning i Malmö är cigarettfimpar, vilket vi vill få bukt med, säger han.

Omkring 350 papperskorgar om året kommer att bytas ut. Fem miljoner kronor avsätts för att göra ljussättningen i offentliga miljöer, bland annat lekplatser, parker och lekplatser, bättre.

– Många Malmöbor klagar på att den offentliga miljön har en gul belysning, som kan uppfattas som mysig, men också som otrygg beroende på plats. Vi kommer att byta ut det till en vitare belysning för att det ska kännas tryggare och vi börjar med tre områden de närmare åren: Holma/ Kroksbäck, Söderkulla och Augustenborg, säger Andreas Schönström.

Publicerad 31 January 2019 00:00