Den 24 janari öppnar grovavfallstjänsten.

Den 24 janari öppnar grovavfallstjänsten. Foto: Mostphotos

Malmös första kvartersnära grovavfallstjänst öppnar

"Det kommer även att finnas en hörna för återbruk"

MALMÖ.

Den 24 januari startar Malmös första kvartersnära återvinningscentral. Grovavfallstjänsten kommer att ligga intill den nya Mötesplatsen ReTuren på Lindängen.

– Det är en lika komplett återvinningscentral som de finns i Bunkeflostrand och Norra hamnen. Den enda skillnaden är att man inte kan lämna trädgårdsavfall, jord och vitvaror eftersom boende i hyreslägenhet inte har det behovet. Det är den första kvartersnära återvinningscentralen, säger Savita Upadhyaya, utvecklingsingenjör på VA Syd.

Tanken är att boende ska kunna ta sig dit med utan bil. Det kommer att finnas kärror att låna för transport. Tre containrar för grovavfallet kommer att placeras utanför Mötesplatsen ReTuren, som inom kort öppnar i sina nya lokaler i paviljonger vid Lindängsplan. Tjänsten, som är ett samarbete mellan, VA Syd, Sysav, Malmö stad, Trianon och Stena Fastigheter, kommer att vara öppen och bemmanad klockan 10-18.

– Det kommer även att finnas en hörna där man kan ställa sådant som är återbrukbart, som möbler och cyklar. Då kan någon som vill ha det ta det, istället för att det slängs, säger Savita Upadhyaya.

Mötesplatsen ReTuren kommer att hålla work-shops i återbruk. Anledningen till att grovavfallstjänsten införs är flera.

– Fastighetsägarna har uttryckt stora problem kopplade till grovsopor. De vill också ge bättre service till boende och vi vill ge kunskap om återbruk. Det blir bättre och billigare för alla.

Publicerad 22 January 2019 00:00