En man tog lån på en pantbank i Malmö genom att lämna in en kontrabas som säkerhet. Men instrumentet var inte hans. Nu åtalas han för häleri och bedrägeri.

En man tog lån på en pantbank i Malmö genom att lämna in en kontrabas som säkerhet. Men instrumentet var inte hans. Nu åtalas han för häleri och bedrägeri. Foto: Polisen

Bedragare med kontrabas spelade falskt mot pantbank

Man i 35-årsåldern åtalas för häleri och bedrägeri

MALMÖ.

Mannen behövde ett lån och lämnade in en kontrabas till pantbanken. Men instrumentet var inte hans. Nu misstänks mannen i 35-årsåldern för häleri.

Av
Andreas Holm

Det var i början av november förra året som mannen lyckades få pantbanken i centrala Malmö att betala ut 4 550 kronor. Som säkerhet lämnade han in en kontrabas, som i själva verket inte var hans.

Han hade enligt åtalet nämligen lurat en kvinna bosatt i Vellinge kommun på instrumentet och spelade i själva verket falskt. Kvinnan överlät instrumentet i mannens ägo efter att han lurat henne med ett förfalskat kvitto att han betalt den utlovade summa, lite över 30 000 kronor, för basen.

Mannen ska ha varit väldigt svävande i sitt svar hur han kommit över basen och berättat att han fått den av sin mamma. Efter att ha hittat märkningar på instrumentet kunde pantbanken hitta den rättmätige ägaren.

– Det stämmer att jag pantsatt den, men hade absolut ingen aning om var den kom ifrån. Det fick jag typ reda på i efterhand, säger mannen i ett förhör som berättar att han träffat en man i Malmö som hade en kontrabas.

– Jag föreslog att jag skulle pantsätta den åt honom, om jag fick något för det.

Mannen uppger att han skulle få 500 kronor för besväret att lämna in kontrabasen på pantbanken, eftersom personen han påstår sig ha träffat inte hade möjlighet till det själv.

Men åklagaren menar i åtalstämningen att mannen begått gärningarna med uppsåt och försvårat för ägarna att få tillbaka musikinstrumentet genom sina handlingar.

Nu åtalas mannen i 35-årsåldern vid Malmö tingsrätt misstänkt för både häleri och bedrägeri. Han förnekar brott men säger sig vara villig att betala tillbaka lånesumman plus ränta till pantbanken.

Publicerad 22 January 2019 08:12