Det är åtta år sedan 4H-verksamheten på gården upphörde.

Det är åtta år sedan 4H-verksamheten på gården upphörde. Arkivfoto: Privat

Den gamla 4H-gården fortsätter att förfalla – inte prioriterat

Louisedalsgården har stått tom i åtta år

KÄGLINGE.

Det är åtta år sedan 4H-verksamheten upphörde på Louisedalsgården, som därefter har stått tom och förfallit allt mer. Fastighets- och gatukontoret vill riva allt utom boningshuset och bygga nytt, men då ärendet inte är prioriterat är processen långsam.

Lokaltidningen kunde berätta för snart ett år att Malmö stad hade ansökt om en ny detaljplan för att utveckla området. Samtidigt ansökte man om rivningslov för allt utom boningshuset. Tanken är att bygga ett LSS- boende och bostäder.

– Det är länge sedan vi ansökte om en ny detaljplan, men med tanke på alla detaljplaner som ska tas och att denna inte kommer högt upp i prioritet visste vi att det skulle dröja, säger Sven Gustafsson, enhetschef på Stadsutvecklingsavdelningen i Malmö stad.

Han fortsätter:

– Men nu har planarbetet satt igång. En planförfattare är aktiverad och så vidare.

Många tycker att det är det är upprörande att gården bara står och förfaller. Vad är din kommentar till det?

– Det är förstås beklagligt och jag har förståelse för frustrationen. Men stora delar av gården var i väldigt dåligt skick redan när vi tog över att vi behöver riva dem och ersätta med nya. Det gäller framför allt uthusen. Vi bedömer att de är i så dåligt skick att det svårt att göra något åt dem, utan vi vill ersätta dem med nya byggnader. Flera boende i närheten har hört av sig till oss. Det ingår också i den demokratiska processen att lyssna med grannar vad de har för idéer och åsikter.

Hur lång tid kommer det att ta innan detaljplanen är godkänd?

– Det är långa processer, så min bedömning är att det tar cirka ett år till.

Publicerad 21 January 2019 10:05