Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Kirurgens misstag – opererade fel hand

Ledde till långt lidande och extra onödig operation

MALMÖ. Allt var förberett och patientens högra hand hade markerats inför en operation. Men efter att ha tvättat sig försvann pilen men kirurgen valde att operera ändå.

Av
Andreas Holm

Enligt en lex Maria-anmälan från Skånes universitetssjukhus trodde sig sjukvårdspersonalen veta vilken hand som skulle opereras. Men handkirurgen valde fel, något som först upptäcktes när operationen var genomförd och patienten vaknat upp från narkosen.

Patienten, en man i 30-årsåldern, hade skadade nerver efter en fraktur i sin högra hand. Inför operationen markerades handen, men därefter duschade mannen och markeringen försvann. Personal berättade för kirurgen att en ritad pil försvunnit, men uppfattade enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att den suttit på höger sida.

Enligt anmälan medförde felet en allvarlig vårdskada för "långt lidande och en extra operation". Orsakerna uppges vara "bristande följsamhet till rutin och brister i kommunikation2, vilket nu enligt sjukhuset åtgärdats för att förhindra upprepning av händelsen.

Publicerad 19 January 2019 06:00