Intresset för scouting ökar i Sverige, berättar Lars Nordberg. ”Vi har kölista till Djupadals scoutkår. Men med nya lokaler på Elinelunds gård får vi alla möjligheter att växa”.

Intresset för scouting ökar i Sverige, berättar Lars Nordberg. ”Vi har kölista till Djupadals scoutkår. Men med nya lokaler på Elinelunds gård får vi alla möjligheter att växa”. Foto: Markus Celander

Scoutkår förlorade sin lokal – bygger nytt i jättelada

"Vi är klara till våren, var vi ska vara i vinter vet vi inte"

LIMHAMN.

Det är bråda dagar för medlemmarna i Djupadals scoutkår – de får inte vara kvar i Wadstagården efter årsskiftet, och deras lokaler i Elinelunds gård lär inte bli klara förrän i vår.
– Var vi ska vara fram till dess vet vi inte. Vi letar alternativ, men det är inte lätt att hitta lokal för en förening med nästan 200 medlemmar, säger Lars Nordberg, eldsjäl i kåren.

Av
Markus Celander

I 15 års tid har Djupadals scoutkår delat sin verksamhet mellan Wadstagården i Djupadal under vintern, och Elinelunds gård under sommarhalvåret. Men Wadstagården har efterhand tagits över av Djupadalsskolan, och när nu denna skola ska renoveras ska scouterna vara ute senast vid årsskiftet.

– Det har varit klart sedan i våras att vi ska flytta, men vi trodde vi hade mer tid på oss. Nu blev det med väldigt kort varsel vi fick beskedet om att vi skulle flytta ut så snart, säger Lars Nordberg.

Men, påpekar han, samtidigt innebar detta att Elinelunds gård, som ägs av Malmö stad, öppnades som en permanent lösning.

– Vi flyttar vår verksamhet hit under vår och höst, och har även använt gården som förråd. Och juletid har vi julgransförsäljning och julmarknad här ute. Nu ska vi stanna här året om.

Föräldrar i scoutkåren arbetar för fullt i Elinelunds gård.

Föräldrar i scoutkåren arbetar för fullt i Elinelunds gård. Foto: Lars Nordberg

Området är perfekt, menar Lars Nordberg.

– Malmö stad har bestämt att det ska vara grönområde här, från koloniområdet till Limhamns kalkbrott. Och vi har en fin skogsdunge alldeles intill.

Elinelunds gård är stor, upp emot 2000 kvadratmeter. Scouterna ska värma upp 300 av dessa vintertid för sina olika avdelningar, och använda ytterligare 300 kvadratmeter kallyta som förråd.

Men mycket arbete behöver göras. Sedan i somras jobbar Lars Nordberg med hjälp av föräldrar ideellt med att spika upp reglar och gipsskivor.

– Vi gör det vi får göra. En del har aldrig jobbat med detta tidigare, men de tycker att det är kul. Vi är några som gjort detta förr och vi instruerar dem.

Mycket av materielen har de fått gratis eller kraftigt rabatterad från leverantörerna, och proffsen som anlitats för vvs-, elektricitets- och måleriarbeten har också varit sjysta med betalningen, berättar Lars Nordberg.

– Vi har en budget på runt miljonen, 750 000 kommer från Allmänna arvsfonden och resten från olika stiftelser. Arvsfonden ställer som krav att verksamheten vidareutvecklas, och det gör vi genom att bygga ett naturupptäckarrum där inbjudna förskolor och skolor får experimentera och laborera med fokus på naturen i området.

Ju fler de är som hjälper till med bygget, desto snabbare går det, konstaterar Lars Nordberg.

– Det rör sig om ett 15-tal föräldrar som hjälpt till, som mest har vi varit sju personer här samtidigt. Jag hoppas att fler föräldrar vill komma hit, hade alla föräldrar ställt upp en dag var hade vi varit färdiga redan.

Publicerad 04 December 2018 13:22