Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson driver Fandrake tillsammans.

Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson driver Fandrake tillsammans. Foto: Pressbild

Förlag satsar på tjocka böcker för nördar

"Vi är bokbranschens motsvarighet till vinylskivan"

MALMÖ.

Stora, tjocka kaffeböcker för nördar, gamers och nostalgiker är förlaget Fandrakes nisch. De satsar på pappersböcker medan andra går digitalt.

– Vi kan sägas vara bokbranschens motsvarighet till vinylskivan. Det ges ju ut massor med vinylskivor fortfarande, eftersom det finns ett stort nördintresse för dem. När vi växte upp var nörd ett skällsord, men idag är det ganska trendigt att vara nörd. Man kan vara nörd på allting från knyppling till serietidningar, säger Jimmy Wilhelmsson.

Han driver förlaget tillsammans med Orvar Säfström. Deras vägar korsades när Jimmy Wilhelmsson intervjuade Orvar Säfström för en tv-spelssajt och det visade sig att de hade vuxit upp med samma tv-spel och rollspel.

– Min bokdebut 2014, Generation 64, handlade om hemdatorn Commodore 64 och jag frågade om han ville vara med i min bok.

Förlaget har i år gett ut Serietidningsreklam!, som handlar om allt från Hubba Bubba och GB-glass till Barbie och He-man, och en barnbok om rockmusik. I december släpps ett verk om det svenska rollspelet Mutant. Böckerna finansieras med crowdfunding eller förhandsbokning, vilket ofta täcker hela tryckkostnaden.

– Att vi riktar in oss på något smalt är ett sätt att nå ut. Det är fullt tillräckligt att böckerna säljs i 3–5 000 exemplar.

Nästa år ger förlaget ut en fotobok om den svenska skejtkulturens början. Det kommer även en bok om Alga, det stora svenska sällskapsspelsförlaget som numera ingår i Brio, med huvudkontor i Malmö. Jimmy Wilhelmsson blev kontaktad av förlaget efter det att han pratat om sällskapsspel i Kalle Linds podcast Snedtänkt i somras.

– Just nu är jag i början av min research. Vi kommer att vara två som arbetar med boken, vi försöker alltid vara det, eftersom det är överväldigande att skriva sådana böcker själv.

Publicerad 19 November 2018 00:00