Mats Uddin är aktuell med

Mats Uddin är aktuell med "Viljans makt", en berättelse som tar avstamp i efterdyningarna av unionsupplösningen 1905 mellan Sverige och Norge. Foto: Markus Celander

Limhamnsbo debuterar med historisk spänningsroman

"Jag hörde i mitt huvud hur Oscar II suckade"

LIMHAMN.

För 14 år sedan slog en tanke rot i hans hjärna. Efterhand växte den till en historia som blev till en bok-trilogi. Nu har första delen släppts, "Viljans makt" – en historisk spänningsroman som utspelas år 1906 och år 2004.
– Handlingen är avgörande, jag skriver i scener, säger Mats Uddin, Limhamnsbo och författardebutant.

Av
Markus Celander

Vid en renovering i arbetsmarknadsdepartementets källare år 2004 upptäcks ett dolt rum, som visar sig ha använts av Sveriges konung Oscar II 98 år tidigare. Så inleds "Viljans makt", och fröet till historien såddes medan Mats Uddin år 2004 väntade på bussen efter jobbet.

– Jag hade läst en artikel i DN om att det året där på var 100 år sedan unionsupplösningen. I Norge förbereddes ett stort firande, stod det, men i Sverige var det ingen som brydde sig. Då hörde jag i mitt huvud Oscar sucka "usch, det var mitt livs misstag" och sedan dess har storyn malt. Det låter som en klyscha, men jag var tvungen att få den ur mig.

I centrum i "Viljans makt" står den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Caroline Silfversparre. Anledningen till denna karaktär är att den låg nära till hands för Mats Uddin, som arbetat på dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen i Stockholm.

– Vi rapporterade till departementet så jag känner till turerna. Och jag ville ha en kvinnlig och en manlig huvudkaraktär.

Den manlige är den fiktive Carl von der Burg, Oscar II:s riksmarskalk, som år 1906 brottas med sitt samvete på grund av sin uppdragsgivares planer.

Mats Uddin beskriver sig som en autodidakt författare, men påpekar att han alltid varit en "skrivande person".

– Visserligen aldrig i romanform tidigare, men jag har alltid varit en flitig dagboksskrivare. En annan sak som jag tror har hjälpt mig är att jag alltid läst väldigt mycket skönlitteratur och biografier. Man kan ha synpunkter på mitt skrivande rent språkligt, visst, men det avgörande för mig är en bra story som hela tiden driver handlingen och karaktärerna framåt.

Mats Uddin trivs med att sitta på kaféer och skriva.

Mats Uddin trivs med att sitta på kaféer och skriva. "Jag får mer gjort. När jag skriver hemma kommer jag ofta på mig själv med att pyssla med något annat", säger han. Foto: Markus Celander

Mats Uddin delar sedan två år sin tid mellan Limhamn och Linköping.

– Jag har mina barn i Linköping, men trivs mycket bra i Limhamn. Därför kommer Limhamn att vara med i nästa bok. Jag har blivit inspirerad av Limhamns intressanta historia, säger han och nämner RF Berg, kalkbrottet och cementgjuteriet.

Han har ingen uttalad målsättning med sitt författarskap, men har fler historier på gång vid sidan om trilogin om unionsupplösningen.

– Jag tror inte på inspiration utan ser detta som ett jobb. Efter en dags skrivande kanske jag får slänga mer än hälften. Men när jag väl sätter mig ner och skriver kommer sidotankar, som blir till historier, säger Mats Uddin, som förutom författarskapet driver eget managementbolag.

Publicerad 24 October 2018 09:15