Ljushållare som inspirerats av ett rensningsverktyg.

Ljushållare som inspirerats av ett rensningsverktyg. Foto: SOT of Sweden

Sotare breddar sig med heminredning inspirerad av yrket

MALMÖ.

Sotare besöker dagligen massor med hem och har därför upparbetat en känsla för vad det är som gör det där lilla extra i hemmet. Det menar Richard Svensson, delägare i det nystartade inredningsföretaget SOT of Sweden, vars kollektion har en koppling till sotaryrket.

– Vem känner bättre till hur det skapas trevnad och mys i ett hem än en yrkesgrupp som dagligen besöker 10 000-tals bostäder? Vi har en idé om vad det är för detaljer som lyfter ett hem och gör det supermysigt. Vi tycker att vi har identifierat det, säger han.

Fem personer i sotarbranschen står bakom SOT of Sweden, som är ett dotterbolag till Sotarna i Skåne.

– Vi startade företaget utifrån att det finns ett starkt inredningsintresse hos oss och att vi ville utöka vår verksamhet och ha ett ben till att stå på. Sotarna i Skåne är ett tjänsteföretag, så vi ville ha även produkter, säger Richard Svensson.

Första kollektionen har precis släppts och idéerna är ofta hämtade från sotarens vardag och verktyg.

– Kopplingen till sotaryrket har varit vår ingång och inspiration. Bland annat finns det en ljushållare som liknar en viska, ett rensningsverktyg som man drar upp och ned i skorstenen.

Till sin hjälp har de haft en designer.

– Vi brinner särskilt för de där lite mindre och enkla sakerna som ändå kan ha stor inverkan på den totala upplevelsen av känslan i ett hem. Våra produkter ska gnistra och sprida värme likt en sprakande och inbjudande brasa, säger Richard Svensson.

Publicerad 17 October 2018 05:30