Stefan Sinteus, Anna von Reis och Petra Tullgren representerade tre olika myndigheter bakom projektet.

Stefan Sinteus, Anna von Reis och Petra Tullgren representerade tre olika myndigheter bakom projektet. Foto: Åse-Marie Nilsson

Polisen: Sluta skjut – annars drabbas ni av sanktioner

6 av 9 inbjudna kriminella ville få hjälp

MALMÖ.

Projektet Sluta skjut ska få stopp på skjutningarna i Malmö. Budskapet är tydligt: Sluta annars drabbas ni av sanktioner. På det första mötet i förra veckan uttryckte sex av nio gängkriminella att de är intresserade av att få hjälp av samhället.

Polisen, Malmö stad och Kriminalvården presenterade under måndagen satsningen Sluta skjut, som bygger på strategin Group Violence Intervention, GVI.

– Det är en amerikansk beprövad strategi, som har använts i ett 60-tal städer i USA och i Skottland, med resultatet att skjutningar har minskat, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef Malmö.

Glen Sjögren, polisen, tycker att projektet är fantastiskt.– Jag har jobbat med unga sedan 1995 och många som jag har jobbat med är döda. Vi vill göra allt för att man inte ska dö, att ingen ska dö, säger han.

Glen Sjögren, polisen, tycker att projektet är fantastiskt.– Jag har jobbat med unga sedan 1995 och många som jag har jobbat med är döda. Vi vill göra allt för att man inte ska dö, att ingen ska dö, säger han. Foto: Åse-Marie Nilsson

Metoden bygger på intervention i en grupp med stort våldskapital eller hembesök hos personer i gruppen. I torsdags hölls ett första möte då kriminella mötte polisen och myndigheter. Nio av tio kallade av Frivården kom. Sex av dem uttryckte efteråt intresse av att få hjälp av samhället.

– Budskapet var enkelt, vi vill inte att ni ska dö eller att ni ska döda någon och vi vill att ni tar emot hjälp. Samhället tolererar inte skjutningar och de måste upphöra, säger Stefan Sintéus.

Budskapet ska förmedlas till övriga i gruppen. Om våldet fortsätter kommer sanktioner att sättas in.

– Det är fokus på gruppen, som skapar ett inre tryck. Det som en individ gör får konsekvenser Vi vill att de inte tar med sig sina vapen ut och att de tar fingret från avtryckaren, säger Stefan Sintéus.

Men det handlar inte om en förhandling, betonar Anna von Reis, avdelningschef, arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.

– De rättsliga konsekvenserna kvarstår. Men vi erbjuder dem hjälp, som stöd i en avhopparprocess eller arbetsinsatser.

Med på mötet med de gängkriminella fanns bland annat personal från akuten och kirurgen som informerade om vad som en händer när en skjuten person kommer in på sjukhuset. En mamma var också inbjuden.

– Hennes son dog inte till följd av våld. Men hon berättade på ett mycket bra sätt om de unga mördade männen i gravarna bredvid hennes sons, om sorgen och lidandet som deras föräldrar får leva med. Inte ett öga var torrt hos de nio, säger Stefan Sintéus.

Tröskeln till socialtjänsten ska sänkas, bland annat med ett direktnummer till en socialsekreterare.

– Ibland kan det uppfattas som krångligt att komma i kontakt med socialtjänsten och vi erbjuder hjälp genom att sätta upp en personlig plan, säger Rebecca Persson, koordionator Malmö stad.

Rebecca Persson jobbar även med avhopparverksamheten.

Rebecca Persson jobbar även med avhopparverksamheten. Foto: Åse-Marie Nilsson

När det gäller sanktioner samverkar flera myndigheter, som Migrationsverket, Försäkringskassan och Skatteverket.

– De här personerna är många gånger involverade i bedrägerier med bidrag eller har fiktiva företag. Vi kommer att ”highlighta” dem, säger Stefan Sintéus

Publicerad 15 October 2018 00:00