Elba Gullstrand, Lykke Jacobsson, Dahlia Jobory, Tuva Olander och Sofia Widung fick ihop så här många fimpar på blott en halvtimme.

Elba Gullstrand, Lykke Jacobsson, Dahlia Jobory, Tuva Olander och Sofia Widung fick ihop så här många fimpar på blott en halvtimme. Foto: Åse-Marie NIlsson

De plockar fimpar för att fotbollslaget ska kunna åka på fler cuper

MALMÖ.

Fem tioåringar plockade fimpar i Västra hamnen. För ett halvt kilo får de 100 kronor. Pengarna som de får ihop tänker de skänka till sitt fotbollslag, Lilla Torg.

– Vi gör det för miljön, förstås. Men det är också ett sätt att få ihop pengar till fotbollsklubben, för att vi ska kunna åka på fler cuper, säger Dahlia Jobory.

Hon spelar fotboll i Lilla Torg FF, tillsammans med Lykke Jacobsson, Tuva Olander, Elba Gullstrand och Sofia Widung. De har samlats innan fotbollsträningen för att tillsammans plocka fimpar på Sundspromenaden i Västra hamnen. Redan efter en halvtimme har de fått ihop en imponerande samling.

– Många slänger fimpar precis vid sidan om en skräpkorg. Det är svårt att förstå varför de inte orkar slänga dem i skräpkorgen istället för utanför, säger Tuva Olander.

I drygt en timme höll de på.

– Jag tycker att det är jättebra, för det väcker tankar hos dem och folk som ser det. Istället för att hänga med sina telefoner är man ute tillsammans och gör något ihop. Det är inte heller så ansträngande så att de blir trötta till träningen, säger Surra Al Sakban, mamma till Dahlia Jobory.

– När man tittar i sin mobiltelefon kommer man efteråt inte riktigt ihåg vad det var man tittade på, men det här minns man, säger Lykke Jacobsson.

En privatperson i Facebookgruppen Västra Hamnen koll betalar 100 kr för ett halvt kilo fimpar.

– Just nu är det bara vi som gör det, men vi är 40 i laget och det vore jättebra om alla kunde engagera sig. Jag önskar att det fanns pant för fimpar, precis som det finns för burkar, säger Dahlia Jobory.

Hon och hennes mamma bor i miljöhuset Ohboy, där hyresvärden också börjat betala för upplockade fimpar.

– Han ger 350 kronor per halvt kilo. Vi har en väldigt miljömedveten hyresvärd, säger Surra Al Sakban

Dahlia Jobory är en van skräpplockare.

– Det är mycket fimpar vid Scaniabadet och här, men allra värst är det på lekplatsen Gula kulan. Där kan ju barn få i sig fimparna. En gång när jag och en kompis plockade fimpar där, såg några turister vad vi gjorde och började göra likadant. De tömde en plastpåse med kakor för att lägga fimpar där, säger hon.

Hon har även lagt upp en film på Youtube där hon bland annat berättar att det tar mellan ett och fem år för en fimp att brytas ned i naturen.

– Det är inte bara vi som drabbas. Till exempel ligger myror och nyckelpigor ligger ofta döda sidan om fimparna. Vi har bara en planet, men det känns som om vi inte ens klarar av att ta hand om den, säger hon.

Omgivningens reaktioner har varit positiva.

– Någon sa att de tycker att det är bra att vi gör det, säger Lykke Jacobsson.

– Många verkar bli imponerade och det gör en stolt. Men det bästa vore om folk helt enkelt slutade slänga sina fimpar, säger Sofia Widung.

Publicerad 22 August 2018 14:34